Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-03-25

Luftföroreningarna i Spanien faller till rekordlåga siffror

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-03-25

Spanien har generellt sett en mycket bra luftkvalitet, men med två utmärkande undantag – storstadsområdena Madrid och Barcelona. Men där har luften markant förbättrats sedan regeringen utlyste det landsomfattande nödläget i förra veckan.

I Madrid och Barcelona, har nivåerna av kvävedioxid som i huvudsak orsakas av trafik och fossil bränslekraft, sjunkit kraftigt under de första dagarna av nedstängningen och nu befinner de sig på "historiskt låga nivåer" i båda städerna, enligt en rapport från miljöorganisationen Greenpeace.

I Madrid, till exempel, var den genomsnittliga nivån på kvävedioxid registrerad den 17 mars nästan 75% lägre än förra veckan. I Barcelona föll den med över 45%, enligt uppgifter som samlats in av Adrian Fernández, chef för Greenpeace mobilitetskampanj. Även om Fernández påpekar att väderförhållandena också måste beaktas där en storm i början av veckan hjälpte till att förbättra luftkvaliteten, säger han att minskningen av föroreningar är tydligt kopplad till minskningen av trafiken, som har minskat med cirka 60% i båda regionala huvudstäderna.

Slutsatserna som Greenpeace drar liknar de som dras av NASA och Europeiska rymdorganisationen ESA efter att de mätt föroreningarna i Italien och Kina via satellitövervakning.

"Det är helt logiskt att det är mindre föroreningar," säger Xavier Querol, från det spanska nationella forskningsrådet (CSIC). "På söndagar är det i allmänhet mindre föroreningar eftersom det är mindre industri och trafik, och nu har vi mindre trafik och industri alla dagar i veckan." Men han varnade: "Kampen mot föroreningar är en långdistanslopp, inte en sprint."

Liksom andra experter är Querol oroad över vad som kan hända när koronaviruskrisen är över och aktiviteterna återupptas. "Allt som inte har gjorts kommer att hanteras och aktiviteterna kommer att påskyndas," säger han, vilket kan innebära en återhämtningseffekt som vi sett i tidigare kriser.
Under lågkonjunkturen 2008 minskade de globala utsläppen av koldioxid, som är den viktigaste växthusgasen, med cirka 1%. Men under åren som följde, när åtgärder för att stimulera produktion och efterfrågan genomfördes, ökade utsläppen igen och klättrade ännu snabbare än före finanskrisen. "Vi kommer inte att bekämpa klimatförändringar med ett virus", varnade FN: s generalsekreterare António Guterres den 13 mars.

När ansträngningarna startar för att återuppliva ekonomin tror Querol att det kommer att vara svårt att skärpa gränserna för föroreningar. ”Miljöpolitiken kommer inte att bli strängare,” varnar han.

Bildtext: Glorieta de Atocha, Madrid den 22 mars 2020 klockan 12:54, foto: Nemo via Wikimedia Commons.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255