Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2020-02-21

Telefoner värda 20 euro säljs för 300 euro

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-02-21

I Spanien och förmodligen i många fler länder finns det en lukrativ marknad när det gäller mobiltelefoner och framförallt riktigt små telefoner.

Nu handlar det givetvis inte om telefoner för gemene man utan detta gäller insmugglade mobiler på landets fängelser. Det vanligaste är telefoner stora som en cigarettändare, dessa kan köpas för knappt 20 euro på gatan. Men insmugglade på fängelset stiger priset till 300 euro. De små telefonerna har inga kameror, WhatsApp eller andra finesser men de går att ringa med och på det sättet kan internen sköta sina affärer (oftast narkotikarelaterade) eller när det gäller missbrukare, trakassera sin tidigare partner.

En insmugglad smartphone betingar det dubbla priset innanför murarna och allra dyrast är äldre modeller av Iphone, de kostar upp till 1.000 euro.

Tillvägagångssättet är att en besökare ”släkting” eller partner smugglar in telefonen gömd i slidan eller anus. I besöksrummet flyttas den över till mottagarens slida / anus (insvept i en kondom). Väl i cellen kan internen gömma telefonen i skaftet på en mopp, ett möbelben av metall eller i en ventil. De små telefonerna innehåller så lite metall att de inte detekteras av anstalternas metalldetektorer.

Alla fängelser har inte utrustning för att blockera signalerna från mobiltelefoner och i de som har det finns det utrymmen där dessa inte är effektiva. ”Internerna känner väl till var det finns mobiltäckning” erkänner en fängelseanställd.

Fängelset i Alhaurin de la TorreEnligt uppgifter från fångvården så beslagtogs 179 telefoner under förra året på anstalten i Alhaurin de la Torre, år 2018 var siffran 227. På den nyare och mindre anstalten i Archidona där det bara finns 300 intagna beslagtogs 14 telefoner förra året.

Även om telefonerna blir allt mindre och svårare att upptäcka så försöker de anställda på anstalterna göra allt vad de kan inom lagens ramar för att upptäcka dem. Under 2019 beslagtogs totalt 2.580 mobiler i på landets anstalter, då är fängelserna Katalonien oräknade eftersom de sorterar under en egen huvudman.

Fångar tillåts totalt 10 kontrollerade samtal på 80 minuter per vecka och de får bara kommunicera med tio i förväg godkända telefonnummer. Dessa nummer har de dessutom varit tvungna att motivera och bevisa vem som har genom ett kontrakt från telefonbolaget i den personens namn, de måste därvid också uppge personens DNI (personnummer). Alla samtal måste dessutom ske före klockan 20:00 för då låses internerna in i sina celler.

En tjänsteman uppger att säkerheten i detta inte är hundraprocentig eftersom det kan finnas en vidarekoppling hos mottagaren av samtalet till någon annan. Men det försvårar och det är den kontroll som lagen tillåter idag.

Bildtexter: 1)En av de mobiltelefoner som används av internerna, foto: Amazon. 2) Prisión Provincial de Málaga, Alhaurín de la Torre. Fotograferat från Monte Calamorro av Montuno via Wikimedia.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255