Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-11-27

Torremolinos har ett av Spaniens bästa bagerier

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-11-27

Javier Rey och hans bageri La Panaderia Francisco har blivit utvald som en av Spaniens 80 bästa bagerier i den tredje upplagan av La ruta del Buen Pan.

Det är en tävling som cirkulerar runt i hela Spanien för att utmynna i en final där landets 80 bästa bagerier utses. I denna tävlingen belönas bagare som gör ett traditionellt bröd, vet hur han skall presentera det och har ett bra förhållande till sina kunder.

Syftet med tävlingen är att bagarna i Spanien skall få ett erkännande för sitt hantverkskunnande, årets upplaga är den tredje i ordningen och en av de 80 är Javier Rey och hans bageri Panaderia Francisco.

Bageriet är ett familjeföretag där Javier arbetar tillsammans med sina två systrar. Javier har tagit över bageriet från sin far som i sin tur tog över efter sin farbror. Som barn följde Javier med sin far när han cyklade runt och levererade bröd till kunderna, när han blev lite äldre började han arbeta i butiken. Först 1990 bestämde han sig för att överta bageriet.

När han tog över visste han inget om hur man bakar, men hans far och några vänner hjälpte honom att komma igång. Han har hela tiden varit mycket tydlig med att brödet skall vara så naturligt som möjligt. Detta har uppenbarligen visat sig vara nyckeln till framgång och en av anledningarna till att han nu belönats med ”la estrella Dir-Informática” som trofén i denna tävling kallas.

Om tävlingen berättar han att ”jag bakade mina fem bröd och lade dem i en säck och tog med dem till Alcala de Guadaíra, där fick jag ett nummer och sen åkte jag hem. Efter en vecka ringde de och berättade att han var en bland de bästa bagarna i Andalusien”. För några dagar sedan var det final i tävlingen, den gick av stapeln på Valenciamässan och då blev Javier en av de 80 utvalda.

Javier brinner för hantverksbageri: För fem år sedan började jag undersöka degen och surdegens egenskaper. Jag bestämde mig för att skapa något bättre, med mjöl, vatten, surdeg och med en jäsning på 22 timmar. Då får jag ett bröd som håller länge och är bra för hälsan. Javier motsätter sig det allmänna vita brödet, industriellt bakat och med tillsatser som är skadliga.

Den stora skillnaden mellan hantverksmässigt och industriellt bakat bröd är jäsningstiden, i hantverksbageriet är tiden din allierade” säger Javier. Men han är också medveten om att tid är pengar och det är svårt att producera denna typ av bröd idag. Men detta lägger inte några hinder för hans engagemang och hans passion för ett bra brödbak.

Adressen till Panaderia Francisco är: Calle Europa 47, Torremolinos (Málaga). Öppettiderna är 07-14.30 samt 17-21.30 måndag till fredag. På lördagar är det öppet 07-14.30, söndagar stängt.

Bildtext: Logotyp, bild: pandecalidad.com.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255