Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-11-12

Principöverenskommelse mellan PSOE och Unidas Podemos

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-11-12

En principöverenskommelse om en koalitionsregering de närmaste fyra åren mellan socialistpartiet PSOE och vänsterpartiet Unidas Podemos undertecknades strax efter klockan 14 på tisdagen. Det var ett första steg mot en regering, men många fler återstår.

Så sent som i juli satt Sánchez och Iglesias i samtal. Det var upprepade samtal som havererade varpå extravalet utlystes som hölls i söndags. Ett extraval som kostade 136 miljoner euro. Men det var ett extraval som uppenbart har låst upp en situation.

Det var en hel del påklistrade leenden när Pedro Sánchez och Pablo Iglesias höll presskonferens vid middagstid. Båda partierna tappade väljare i söndags och var nu tvingade till att sätta sig ned och underteckna en avsiktsförklaring om regeringssamarbete.

Några detaljer om innehållet har inte redovisats. Men källor hos PSOE uppger att Pablo Iglesias blir vice regeringschef.

- Det som i april var en historisk möjlighet har idag blivit en historisk nödvändighet. Vi har nått en principöverenskommelse för en regering som ska kämpa mot extremhögern, säger Iglesias.

Tillsammans har de båda vänsterpartierna 155 mandat i parlamentet. Det krävs ytterligare 21 stödmandat eller nedlagda röster vid en utnämning för att uppnå majoritet. 7 väntas komma från PNV och 3 från Más País samt ett från Partido Regionalista de Cantabria. Sedan krävs det ytterligare tio stödmandat och de kan komma från det katalanska republikanska partiet Esquerra och kanske från Ciudadanos.

Socialistpartiet PSOE tappade 700.000 röster och tre mandat vid söndagen val jämfört med valet 28 april. Nu inleder partiledaren Pedro Sánchez det tuffa jobbet med att sy ihop en handlingskraftig regering.

Regionala nationalistpartier i Baskien och Navarra kommer också att få förfrågan från Sánchez att stödja en PSOE-ledd regering. Det blir ett pussel som kommer att läggas den närmaste tiden och frågan alla ställer sig idag är om pusselbitarna kommer att passa. Oppositionen har tidigare kommenterat Sánchez ansträngningar som en ”Frankenstein-regering”.

PSOE kommer att söka stöd av Unidas Podemos, PNV, Más País, Compromís, BNG, Teruel Existe, och Partido Regionalista de Cantabria samt av det kanariska regionala partiet CC.

Inom PSOE har första alternativet varit minoritetsregering. Unidas Podemos partiledare Pablo Iglesias som har fått se sitt parti tappa väljare gång efter gång efter rekordvalet 2016 kräver ministerposter i en PSOE-regering. Det har señor Sánchez fram tills nu avfärdat.

Vad principöverenskommelsen i verkligheten innebär återstår att se.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255