Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-11-07

Förberedelser för nästa jordgubbssäsong i Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-11-07

De spanska jordgubbsodlarna i provinsen Huelva planerar för att rekrytera 16.500 marockanska säsongsarbetare 2020. De kommer att delta i arbetet med jordgubbarna och andra bärodlingar i provinsen.

Arrangörerna av projektet förbereder ett program som främjar utbildning och kulturaktiviteter för arbetarna. Dessutom studerar de möjligheterna att transportera arbetarna med båt från Tanger direkt till Huelva.

Marockos ministerium för sysselsättning och yrkesintegration har meddelat i ett pressmeddelande att en marockansk delegation har besökt den spanska regionen för att förbereda rekryteringsoperationen. Spanska myndigheter är också involverade i planerna att anställa dels 11.000 arbetare som tidigare har deltagit i skördearbetet i Spanien och dels 5.500 nybörjare. Den marockanska delegationen utvärderade förra årets resultat under sitt möte med den spanska delegationen, förra året var det 14.572 marockanska arbetare under skördesäsongen. Under mötet diskuterade ministeriets representanter också olika sätt att förbättra arbetsvillkoren och arbetarnas bostäder.

De erfarna arbetarna får sina arbetstillstånd från och med december 2019 och de börjar arbeta i februari 2020. De som kommer att delta i skörden för första gången får sina tillstånd i januari 2020 och börjar arbeta i mars 2020. Arbetskontrakten kommer att ha en löptid på minst sex månader, något som arbetsgivarna kan förlänga om det finns behov för det.

Den marockanska delegationen inkluderade generalsekreteraren för arbetsministeriet, direktören för den nationella byrån för arbete ”ANAPEC” (Marockos arbetsförmedling) samt generalkonsuln i Sevilla.

Dess spanska motsvarighet bestod av generaldirektören för migration vid ministeriet för sysselsättning, migration och social trygghet, representanter från Huelvas regionalregering och rådgivaren för sysselsättning, migration och social trygghet vid den spanska ambassaden i Rabat.

Tusentals marockanska landsbygdskvinnor deltar i skördesäsongerna varje år. Under de senaste månaderna och åren har det emellertid funnits många klagomål om sexuellt missbruk, exploatering och obetalda löner. Trots rapporterna om missbruk och exploatering innebär den extremt höga arbetslösheten i Marocko att skördearbetet i Spanien fortsätter att locka många marockanska säsongsarbetare.

Tidigare i år inrättade Marocko en kommitté för att hantera återkommande utnyttjande och klagomål om sexuella övergrepp. Kommittén har som uppgift att föregripa en upprepning av tidigare skandaler och försvara rättigheterna för de kvinnor som Marocko årligen skickar till de spanska jordgubbsodlingarna.

Bildtext: Jordgubbsodling, foto: Philipp Zuravski, Pixabay.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255