Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-10-25

Birgitta Lönegren Terpstra har avlidit

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-10-25

Birgitta Lönegren Terpstra som under några år i början på 1990-talet arbetade som chefredaktör och reporter på Svenska Magasinet har avlidit efter kort tids sjukdom. Det skriver nära vännen Peter Kleinwichs på Facebook.

”Lever man tillräckligt länge kommer alla krämpor ikapp en, sägs det. Även dödsbud som det verkar, de avlöser nämligen varandra just nu. Min synnerligen goda väninna Birgitta Lönegren Terpstra har avlidit efter kort sjukdomstid men mycken lidande och bitterhet. Birgitta blev till ”spindelkvinnan” i mitt senare spanskvintrande vuxenliv, men inte bara det. Jag vill påstå att hon blev hela svenska Solkustens spindelkvinna. Kan inte finna en mer träffande beskrivning på en hyperaktiv person. Utan någon som helst ambition att helt beskriva personen Birgitta L T kan tänka mig minst hundra skrivkunniga personer kunna och vilja ge sin minnesbild av henne, ska jag i korthet beskriva min personliga del”.

I oktober 1990 utkom det första numret av Svenska Magasinet. Birgitta Lönegren Terpstra var både reporter och chefredaktör under några år i början av 1990-talet. Vi minns speciellt hennes stora insats under 1992 då Sevilla arrangerade världsutställningen Expo.

”Glömmer inte hur mäkta imponerad jag blev av att se henne skapa nummer för nummer. Klippa, klistra, leta bilder, ta bilder själv, hantera en dator och hur hon sedan gick till tryckeri med en tjock bibba hon kallade för dummie. Hon for runt på reportage och här kom jag ju med titt som tätt och fick på så sätt inblick och utblick i byar, specialiteter, fiestas och annat. Glömmer aldrig året 1992, La Noventa y dos, en närmast helig årgång. Femhundra år sedan världsomseglaren Cristobal Colon, Christofer Columbus avseglade från Sevilla för att upptäcka den nya världen. Förberedelser inför världsutställningen i Sevilla Expo -92” skriver Peter Kleinwichs och fortsätter:

”ALLA skulle dit. Redan kring Lucia 1991 stod den svenska paviljongen i stort sett klar, först på plan faktiskt. Någon klok person föreslog taklagsfest, något typiskt svenskt sas det. Sagt och gjort och ALLA av betydelse bjöds in. Press förstås och Birgitta packar bilen full. Jag vill ju så gärna följa med men det blir strikt kontroll och endast inbjudna kommer att släppas in. Jag vet, säger Birgitta, du får bli min pressfotograf, hjälp, vad är bak och fram på din kamera….. men så fick det bli och jag kommer med. Väl på plats med namnbricka på bröstet och kameran i hand tog jag bilder på såväl svenske ambassadören, Sevillas borgmästarpar, Prins Carl Bernadotte med hustru och inte minst Alice Babs i praktfull folkdräkt”.

Många tänker och skriver om Birgitta Lönegren Terpstra idag på Facebook. Väninnan Britten Emme skriver bland annat:

”Tänker med värme på Birgitta Lönegren Terpstra som lämnat jordelivet och oss gamla vänner. När jag kom hit till Solkusten för 30 år sedan lärde jag känna och uppskatta Birgitta, som väldigt generöst såg till att jag med mina modevisningar blev synlig i pressen. Alltid positiva recensioner. Tack för allt kära Birgitta. Mina varma tankar går till Birgittas familj”.

Birgitta Lönegren Terpstra blev 86 år.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255