Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-10-02

Branden i Casares under kontroll

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-10-02

Svenskan Charlotta Östing upplevde nattens brand i Casares på nära håll. Jag satt på första parkett, bara en kilometer från elden. Det var fruktansvärt. Jag både såg och hörde elden. Träden liksom exploderade, det var enorma flammor, säger Charlotta Östing Svenska Magasinet.

Ett dussintal familjer fick evakueras under natten.
- Jag behövde inte evakuera, men jag var beredd hela natten. Av och till var jag uppe hela natten. Jag packade bilen och hade vatten klart, öppnade grindarna för att kunna åka iväg fort. Och försökte lugna oroliga grannar.

- Det var helt fruktansvärt men en fantastisk insats av räddningstjänsten. Branden började precis före mörkrets inbrott. Det finns misstankar om att den kan vara anlagd.

Branden som har rasat i Sierra Crestellina i Casares på västra Costa del Sol sedan tisdagskvällen var under kontroll vid 9-tiden på onsdagsmorgonen. Det skriver brandbekämpningsmyndigheten Plan Infoca på Twitter. Nu fortsätter arbeta med eftersläckning i den kuperade terrängen som i kombination med frisk vind försvårar arbetet.

En person fick undsättas efter att ha tagit sin tillflykt till en pool då mannens hus fattade eld.

Enligt uppgifter till Diario SUR rör det sig om två brandhärdar. Dels en i Sierra Crestellina som är underkontroll vid Arquita samt ytterligare en vid området Celima som vid tiotiden på onsdagsmorgonen inte var under kontroll.

På grund av nattens mörker har branden bara kunnat bekämpas från marken med 120 brandmän på plats. Brandförsvarets flygplan sattes in vid gryningen på onsdagsmorgonen med totalt sex plan.

Guardia Civil uppger att väg MA-8300 återigen har öppnats för trafik efter att ha varit avstängd vid kilometerplatserna 9 och 10 som en säkerhetsåtgärd.

Det var vid 19-tiden på tisdagskvällen som branden startade vid La Arquita i Sierra Crestellina. Cirka tolv bostäder fick evakueras i området Arroyo Hondo och Celima uppger larmcentralen 112 Andalucía.

Räddningstjänsten kom till undsättning då en person hade tagit sin tillflykt till poolen där stannade tills han räddades av brandmän. Mannens hus uppges ha brunnit ned.

De evakuerade kunde tillbringa natten i Ungdomsgården Casa de la Juventud som Casares kommun öppnade i den akuta situationen som uppstod.

Myndigheterna aktiverade nivå 1 i akutplanen på tisdagskvällen på grund av att det fanns fara för människors liv. Den sänktes till 0 på onsdagsmorgonen.

(Foto: Charlotte Östling)

KLICKA HÄR: Följ branden i Casares på Twitter via #IFCasares
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255