Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-23

Svenska turister strandade i Spanien efter konkurs

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-09-23

Thomas Cook-konkursen slår hårt och brett i Spanien både mot resenärer, anställda och underleverantörer. Bolaget med 178 år på nacken har cirka 600.000 resenärer på olika destinationer. Företaget har mer än femtio hotell i Spanien, ett mindre flygbolag, cirka 2.500 anställda och tar cirka fyra miljoner turister från europeiska länder till spanska destinationer varje år skriver Diario SUR på måndagen.

”Vi beklagar att Thomas Cook har upphört med omedelbar verkan. Besök thomascook.caa.co.uk för ytterligare information” skriver Thomas Cook på sitt Twitterkonto.

Många svenska resenärer påverkas eftersom Vinggruppen ägs av Thomas Cook. Totalt 1.706 resenärer skulle ha flugit ut från Sverige i dag, och 1.554 ska återvända meddelar Ving i ett pressmeddelande.

I Vinggruppen i Norden ingår varumärkena Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter. Över 6.000 nordiska resenärer påverkas av konkursen.

Thomas Cook är noterat på Londonbörsen men de viktigaste ägarna är tyska och kinesiska Fosun. Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots stora ansträngningar. Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs.

”Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år”, säger vd Peter Fankhauser i uttalandet.

Nu börjar det omfattande arbetet med att ta hem 150.000 strandade turister efter att 117 flyg som skulle transporterat resenärer för Thomas Cook står på marken.

I dagsläget rör det sig om tusentals turister som är strandade i Spanien. Främst britter, tyskar och skandinaver skriver Diario SUR. De befinner sig vid 29 hotell på Balearerna samt vid 20 hotell på Kanarieöarna samt sex hotell på spanska fastlandet.

Enbart på Kanarieöarna rör det sig om mellan 25.000 till 30.000 strandade turister enligt den spanska affärstidningen Expansión.

Alla Vinggruppens flyg ställs in tills vidare.
Vår ambition är att få upp flyg i luften så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen Norden, till TT.

Den som bara köpt en flygbiljett med Ving kan inte räkna med någon ersättning i form av resegaranti. Garantin gäller när transport kombineras med boende, säger Gustav Sandgren, vägledare på Konsumentverket, till Svenska Dagbladet.

EU-lagstiftningen föreskriver att det ska vara paketresor. Alltså med transport och boende i kombination. Då är det till Kammarkollegiet och deras resegarantinämnd man ska vända sig för att kräva ersättning, berättar Gustav Sandgren.

Konkursen är ett hårt slag för turistnäringen på Kanarieöarna där Thomas Cook hade reserverat 745.150 platser fram till augusti 2020.

Sveriges ambassad i Madrid publicerade följande meddelande på sin webbplats på måndagseftermiddagen:

Den brittiska reseföretaget Thomas Cook försätts i konkurs vilket bland annat påverkar det svenska dotterbolaget Ving genom inställda flygavgångar. Det svenska bolaget Ving har däremot inte gått i konkurs.

Som konsument skyddas du av paketreselagen om du bokat t.ex. flyg och boende tillsammans. Researrangören är skyldig att säkerställa hemtransport och inkvartering om det behövs i avvaktan på hemtransporten och ska omfatta rimligt förutsebara kostnader. Om en bokad resa inte kan genomföras som planerat har du rätt till en ersättningsresa eller återbetalning.

Som resenär bör du i första hand kontakta Ving eller läsa mer på Konsumentverks webbplats KLICKA HÄR
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255