Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-20

Nytt för i år: Elektroniskt utbyte med Spanien underlättar vid levnadsintyg

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-09-20

Antalet svenska pensionärer i Spanien ökar. Från den här veckan skickas de årliga levnadsintygen till 6.789 personer som bor i Spanien och får svensk pension. Levnadsintyg krävs för fortsatt pensionsutbetalning och de flesta slipper tänka på detta tack vare ett elektroniskt utbyte som införs i Spanien 2019. Det skriver Pensionsmyndigheten.

I år betalar Pensionsmyndigheten ut pension till 160.118 utlandsboende i 173 länder. För att få pensionen behöver du som bor utomlands intyga att du lever.

Sverige har elektroniskt utbyte med flera av de länder där flest utlandspensionärer är bosatta. Det innebär att levnadsintyget normalt skickas automatiskt utan att du behöver göra något. Bosatta i länder utan elektroniskt utbyte behöver varje år, med hjälp av underskrift från exempelvis en svensk ambassad, intyga att man lever.

- Om man har svensk e-legitimation kan man lämna sitt levnadsintyg digitalt till Pensionsmyndigheten. Då slipper man skicka in blanketten. Nytt för i år är att man via webbformulär på pensionsmyndigheten.se kan skicka in levnadsintyget, säger Per Henriksson som är verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.

- Vi har ett elektroniskt utbyte med pensionsinstitutionerna i Danmark, Finland, Norge, Tyskland, USA, Polen, Storbritannien och Island. I år påbörjar vi också elektroniskt utbyte med Spanien. De flesta 120.000 personer med svensk pension som bor i dessa länder slipper lämna levnadsintyg. Fördelen är också att information om dödsfall kommer in snabbare, säger Per Henriksson.

Allt fler pensionärer söker sig till utlandet. Antalet utlandsboende med svensk pension har ökat med 2.493 personer jämfört med 2018. Finland, Tyskland och Norge toppar listan över länder med utlandspensionärer och tar emot drygt hälften av alla utbetalningar som går till utländsk adress.

Störst ökning av antalet utlandsboende med svensk pension skedde i Finland där antalet har ökat med 1 578 personer under 2019 jämfört med 2018. Störst procentuell ökning bland de 20 vanligaste länderna syns i Portugal och Polen.

I Spanien har antalet personer som får svensk pension ökat från 6.519 till 6.789 på ett år. Det är en ökning med 270 personer eller 4,14 procent.

Levnadsintyget är ett sätt för den som är bosatt utanför Sverige att intyga att man fortfarande lever. Det gäller den som har allmän pension eller efterlevandepension från Pensionsmyndigheten samt sjuk- eller aktivitetsersättning eller arbetsskadelivränta från Försäkringskassan. Levnadsintyget skickas årligen ut till alla berörda som inte kan identifieras som fortfarande levande genom det elektroniska utbyte som sker med vissa länder.

Du som får intyget kan välja mellan att söka upp svensk ambassad eller konsulat, svenska kyrkan, utländsk socialförsäkringsinstitution, notarius publicus, utländsk polismyndighet eller utländsk registerförande befolkningsmyndighet för att få levnadsintyget ifyllt.

Om du nu inte har e-legitimation vill säga och bor i Spanien. Då går det smidigare.

Logga in hos Pensionsmyndigheten och lämna levnadsintyg med e-legitimation
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255