Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-09-03

Skärpta regler för personer under 18 år som skall flyga utomlands

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-09-03

Den nya lagen som trädde i kraft den 1 september innebär att alla spanska medborgare som är under 18 år måste ha med sig en skriftlig tillåtelse från sina föräldrar eller vårdnadshavare som de kan visa på flygplatsen.

Detta gäller även om de reser tillsammans med någon som är över 18 år eller om de reser med släktingar.

När det gäller spanska minderåriga som reser ensam utomlands, det vill säga utan sällskap av föräldrar eller vårdnadshavare så behöver de förutom DNI eller giltigt pass även en undertecknad tillåtelse från sina föräldrar eller vårdnadshavare med tillstånd att resa utomlands.

När det gäller utländska minderåriga som är bosatta i Spanien måste deras juridiska representanter, i enlighet med bestämmelserna i deras respektive nationella bestämmelser, gå till deras konsulära myndigheter för att fylla i den dokumentation som motsvarar deras nationella lagstiftning. Dessa regler har ännu inte blivit svensk lag vilket innebär att svenska medborgare som är under 18 år endast behöver giligt pass (eller nationellt id-kort). Det samma gäller för utländska minderåriga medborgare som skall resa in i Sverige, dessa kan däremot beoende på landets lagstiftning stoppas vid utländsk gräns. 

Tänk på att även om ett land inte kräver att minderåriga måste ha ett sådant tillstånd för att få resa in i eller ut ur landet så kan andra länder som barnet passerar kräva det. När du reser med flyg bör du höra med flygbolagen i förväg eftersom många kräver sådana tillstånd och har sina egna formulär för det.

För spanska minderåriga gäller att en del av processen kan göras online, blanketten som skall fyllas i finns att hämta här: DECLARACIÓN FIRMADA PERMISO DE VIAJE FUERA DEL TERRITORIO NACIONAL PARA MENORES. När den är ifylld så skall den tas med till Nationalpolisen eller Guardia Civil för att få en officiell stämpel, det räcker då med att en av föräldrarna går till polisstationen, den minderåriges pass skall då medföras samt id-handling för föräldern / vårdnadshavaren samt dokument som bevisar föräldrarättigheter (Libro de familia eller motsvarande).

Detta är en implementering av EU-lagstiftning som bygger på FN;s barnkonvention (som blir Svensk lag den 1/1-2020), detta lär därför allteftersom komma att införas i hela EU.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255