Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-08-30

Sex narkotikaligor sprängda i södra Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-08-30

Ligorna sysslade med att smuggla in hasch utmed Costa del Sol, Costa Tropical och Costa de la Luz, polisens tillslag har resulterat i att 85 personer har ställts inför domstol.

Dessutom har det beslagtagits 5.276 kilo hasch, 322 marijuanaplantor, 7 kilo marijuana, 141.000 euro i kontanter, 49 fordon varav 26 befanns vara stulna, och 17 skjutvapen inklusive en AK47 automatkarbin.

Guardia Civil har fullständigt krossat samtliga sex organisationer, deras uppsåt var att distribuera narkotikan vidare till resten av Spanien samt till Frankrike, Italien och Storbritannien.

De gripna personerna är av flera nationaliteter, de flesta är spanjorer, men det finns även engelsmän, fransmän, marockaner och algerier bland gängmedlemmarna. De åtalas nu för tillhörande av kriminell organisation, stöld av fordon, förfalskning av handlingar, olaglig besittning av vapen och sprängämnen, mutbrott, avslöjande av hemligheter, utelämnande av skyldigheten att anmäla brott, konspiration för kidnappning och mord.

Under polisens operation som gick under arbetsnamnet ”Balbi” har det gjorts 40 olika ingripanden i Marbella, Manilva, Ojén, Estepona och Monda i Málagaprovinsen; La Línea de la Concepción och Pinos Puente i Cádizprovinsen; samt Gójar och Láchar i Granadaprovinsen.

Undersökningen inleddes i augusti förra året då polisen fick vetskap om förekomsten av en organisation som stal avancerade fordon med stor lastkapacitet, främst SUV: ar, hos återförsäljare och verkstäder i Guadalhorcedalen. Denna ligan bestod av marockaner och de hade kontakter med andra ligor inom narkotikahandeln som de försedde med stulna fordon. Efter flera månader av utredningar och tack vare information som erhölls av andra kriminella grupper var det slutligen möjligt att slå till mot samtliga sex ligor.

Den första ligan var den ovannämnda ligan som stal fordon, den bestod av 5 marockaner. De anklagas för stöld av minst 22 fordon i provinserna Málaga, Granada, Jaén och Sevilla.

Den andra ligan var av algeriskt ursprung och den ägnade sig åt att transportera hasch med ”Go Fast” metoden från Spanien till Frankrike med stora fordon. I en av dessa transporter stoppade poliserna ett stulet fordon när de körde på A-92 vid av Santa Fe (Granada). Föraren försökte fly, slutligen fångades och arresterades fyra personer och 190 kilo hasch hittades i fordonet.

BalbiDen tredje ligan bestod av fyra britter som transporterade hasch till Storbritannien. För sin verksamhet använde de ett hus på landsbygden i Istán (Málaga), Där förberedde de transporter i lastbilar med dubbla golv lastbilarna lastades på fartyg i hamnen i Santander för transport till Storbritannien, de såg ut som ordinära flyttbilar. Dessutom hittades 1.500 kg hasch i Marbella som denna ligan försökte införa till Spanien.

Den fjärde ligan var baserad i Estepona. I december förra året greps fem av dess medlemmar när de transporterade balar med hasch i två terrängfordon från stranden, vid det gripandet beslagtogs 1.230 kg av varan. Samma månad beslagtogs ytterligare 1.200 kg hasch på stranden i Bolonia (Cádiz) samt ett stulet fordon som användes för att transportera drogerna från stranden.

Den femte ligan gav logistiskt stöd till andra nätverk. Bostäder för att gömma droger, stulna fordon, bensin för båtar som användes i smugglingen. De hade flera hus i städerna Monda och Ojén (Málaga), som användes som "lager" för drogerna. Här beslagtogs 108.000 euro i kontanter, två hagelgevär, fem kilo marijuna samt tre lyxbilar.

Den sjätte ligan slutligen bestod av mer än 50 personer, främst spanjorer, Dessa var bosatta i städerna Manilva och Pinos Puente. De använde mer sofistikerade metoder och utrustning, krypterade kommunikationssystem och krigsvapen. De greps med 15 skjutvapen, 56 kilo hasch, tre båtar och fyra stulna fordon. Denna ligan tillämpade extremt våld och konspirerade för att kidnappa och döda en sina sina tidigare medlemmar som anklagades för att ha stulit hasch från dem till ett värde av en miljon euro.

Operationen har genomförts av Guardia Civil som tillhör OCON-SUR samt Equipo de Policía Judicial de la Guardia Civil de Coín, allt har letts av en domstol i Málaga (Juzgado de Instrucción número 1 de Málaga) beordrad av åklagaren för antidroger i samarbete med polis från Storbritannien, Frankrike och Italien.

Bildtext: Samtliga bilder är från operation Balbi, foto: Guardia Civil.
Artikeltext: Jonny Erixon

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255