Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-08-30

Turismen är den enskilt största bidragsgivaren till spansk ekonomi

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-08-30

En undersökning utförd av World Travel & Tourism Council (WTTC), som är det globala organet som representerar den privata sektorn för resor och turism har avslöjat turismens bidrag till BNP och sysselsättning.

Turistsektorn bidrog under 2018 med 176 miljarder euro till Spaniens ekonomi. I ”Benchmarking”-studien från WTTC jämförs branschens ekonomiska påverkan med åtta andra viktiga sektorer (jordbruk, gruvdrift, hälsa, fordonsindustri, detaljhandel, finansiella tjänster, bank och konstruktion), i 26 länder och 10 världsregioner.

I rapporten som är sponsrad av American Express avslöjas att i Spanien är resor och turism den sektor som ger störst bidrag (15%), före konstruktion (14%), detaljhandel (12%) och hälsa (12%).

Under perioden 2010 - 2018 var resor & turism den näst snabbast växande sektorn (3,38% per år), främst drivet av internationella intäkter, överträffat endast av fordonsindustrin (3,44% per år) och framför den totala ekonomiska tillväxttakten på 1,0% per år.

Rapporten visar också att Spanien nu är världens näst populäraste turistdestination som välkomnar mer än 80 miljoner besökare årligen. Resor och turism genererar nästan sju gånger så många jobb som fordonsindustrin och nästan tre gånger så många som sektorn för finansiella tjänster.

Den globala bilden

Resor och turism står för 10,4% (8,8 biljoner US $) av världens totala BNP under 2018. Därmed var bidraget till BNP från resor och turism 1,4 gånger högre än jordbruk (7,7%), 1,5 gånger högre än banksektorn (7,1%) och fordonsindustrin (6,8%) och 1,7 gånger högre än gruvdrift (6%).

Bland de analyserade sektorerna var resor och turism under 2018 den snabbast växande sektorn med en ökning på 3,9%, före bilindustrin (3,7%) och hälsa (3,2%). Samt högre än den globala tillväxttakten (3,2%) för åttonde året i rad.

Samtidigt genererar resor och turism 319 miljoner jobb, vilket är 10% av alla jobb i den globala sysselsättningen, framför finansiella tjänster (9,1%) och hälsa (7,4%).

Gloria Guevara ManzoGloria Guevara Manzo, VD och koncernchef för WTTC sa: ”Som vi vet och som nu bekräftas av denna benchmarkingforskning, stöder resesektorn mycket av landets utgifter och ger jobb i Spanien. Resor & turismindustrin har upplevt en otrolig tillväxt under de senaste nio åren och WTTC berömmer den spanska regeringen för att ha erkänt den tydliga betydelsen av rese- och turistbranschen som en drivkraft för ekonomisk tillväxt och för deras strategi för att sprida branschens fördelar över hela världen”.

WTTC är en ideell organisation och ett forum för rese och turistnäringen. Den består av medlemmar från det globala näringslivet och samarbetar med regeringar för att öka medvetenheten om rese- och turistnäringen. Den är känd för att vara det enda forumet som representerar den privata sektorn i alla delar av reseindustrin världen över. Verksamheten omfattar forskning om branschens ekonomiska och sociala effekter och dess organisation av globala och regionala toppmöten med fokus på frågor och utveckling som är relevant för branschen. WTTC startade egentligen redan på 1980-talet, diskussionerna utmynnade i ett möte i Paris 1989 men organisationen grundades officiellt först 1990, huvudkontoret ligger i London. Gloria Guevara Manzo är VD sedan 2017, hon är född 1967 i Guadalajara i Mexiko och har bland mycket annat en bakgrund som turistminister i Mexiko.

Bildtexter: Officiell logotyp samt Gloria Guevara Manzo (foto wikimedia).
Artikeltext: Jonny Erixon

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255