Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-08-05

Kungen uppmanar politikerna att hitta en lösning före nyval

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-08-05

Det bästa vore att hitta en lösning i stället för att utlysa extraval. Det sa Spaniens kung Felipe VI när han igår mötte journalister i samband med semestern på palatset Marivent på Mallorca. Traditionsenligt besöker det spanska kungaparet Mallorca i samband med att semestern inleds i augusti. Kungen, drottningen Letizia samt prinsessorna Leonor och Sofía träffade cirka 50-talet journalister i palatsets trädgård.

I slutet på juli förlorade socialisten Pedro Sánchez även den andra omröstningen med att bli utnämnd som regeringschef för en ny mandatperiod. Sánchez har möjligheter att förhandla fram en koalitionslösning före den 23 september. Annars upplöser kungen enligt grundlagen parlamentet och utlyser nyval som i så fall förväntas ske den 10 november.

Kungen fick frågan om hur han ser på den politiska situationen i landet. Den spanske monarken uttryckte vilken oro han känner som statschef med blockeringen inom politiken. Han vädjar till de politiska krafterna att försöka hitta en lösning i stället för ännu ett extraval.
Just för tillfället har landet en tillförordnad regering som inte kan ta några beslut och inte heller lägga fram en budget. Det är skadligt för både landets ekonomi och stabilitet.

Pedro Sánchez har som mål att styra i minoritet och försöka få partier på vänstersidan att lägga ner sina röster och på så vis släppa fram en PSOE-regering. Idag träffar Sánchez det regionala partiet Compromís. Men några ytterligare möten med de andra partiledarna Iglesias, Casado, Rivera, Ortuzar och Revilla är inte inplanerade före den 19 augusti.

Don Felipe har alltid sökt balansen och att inte blanda sig i politiska beslut. Därför är gårdagens budskap en vädjan till samtliga partier att hitta en lösning. Förra gången han vädjade på ett liknande sätt var i september 2016 när kongressen blockerade för Mariano Rajoy efter två val på bara sju månader. Den 29 oktober röstade kongressen för att släppa fram Rajoy-regeringen tack vare PSOE:s nedlagda röster.

Den gången vägrade Pedro Sánchez att släppa fram en PP-regering varpå PSOE röstade bort Sánchez som partiledare. Sánchez återkom senare som partiledare.

Kungen hoppas att partierna kan arbeta för ett lugn och demokratiskt normalläge och att de kan hitta en lösning som följer den spanska grundlagen.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255