Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-07-26

Varning för höga temperaturer, blåst och vågor

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-07-26

Varningarna gäller främst Málaga och västra Costa del Sol och den gäller från fredag eftermiddag till midnatt mot söndag.

Prognosen kommer från AEMET, Spaniens statliga meteorologiska institut.

Det har utfärdats gul varning (motsvarar svensk klass 1 varning) för höga temperaturer i Málaga och västra Costa del Sol samt i Guadalhorcedalen. Här kan temperaturerna överstiga 36 grader idag mellan klockan 14:00 och 22:00. I hela provinsen kommer det att bli varmare än 30 grader. Det som orsakar värmen är en förväntad vindkantring då heta och torra inlandsvindar (Terral) snabbt får kvicksilvret att gå i taket.

Dessutom har det utfärdats gul varning det för hårda vindar utmed kusten från klockan 20:00 idag till midnatt natten mot lördag. Detta upprepas på lördag med gul varning för vindar och höga vågor från klockan 12:00 på lördag och fram till midnatt natten mot söndag. Det förväntas vågor på 2 till 3 meters höjd till följd av kraftiga vindar från väst och sydväst.

Av Jonny Erixon

Värme kan ibland medföra problem med att sova, här kommer några råd i ämnet.

Salvador Tranche från organisationen ”Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria" har gett följande råd via den spanska dagstidningen ABC:

 1. Ät inte för mycket på kvällen, enligt Tranche bör man undvika feta måltider och måltiderna skall heller inte vara för stora. Det är däremot bra att öka intaget av frukt, sallader och grönsaker, man skall heller inte äta för nära inpå sänggåendet.
   
 2. Drick ordentligt med vätska, även om du inte är törstig. Undvik alla alkoholhaltiga drycker, energidrycker eller kaffe, undvik också rökning.
   
 3. Skydda din bostad från solen. Använd persienner och stäng fönster och dörrar när utomhustemperaturen är hög. Öppna först när det är kallare ute än inne.
   
 4. I sängen är det bäst att använda bomull, du kan också fukta lakanen med ljummet vatten. Om du använder pyjamas bör den vara av bomull, alternativt sov naken.
   
 5. Duscha innan du går till sängs, men inte kallt eller varmt utan ljummet.
   
 6. Iordningställ sovrummet med en fläkt, du kan rikta luftströmmen mot en behållare med isbitar så blir det svalare. Om det har blivit svalare ute så öppna persienner och fönster.
   
 7. Det är bra med sport och idrott, men när det är varmt skall man utöva det på morgonen. Han varnar generellt för hård fysisk aktivitet som gör att man svettas mycket.
   
 8. När inget annat hjälper så råder han till en förnuftig användning av luftkonditionering. Han menar inte att man skall ha A/C påslaget under natten utan att man kyler ner rummet före man går till sängs. Man bör heller aldrig ställa in temperaturen på värden under 24 grader.
Trance varnar speciellt mot felanvändning av luftkonditioneringar och för låga temperaturer. Det kan förstöra hela sommaren, men halsont, huvudvärk eller ännu allvarligare problem.

Jag kan också tillägga att när det gäller inköp av fläktar eller A/C så är det smart att ordna det före värmeböljorna. Det blir fort utsålt när värmen stiger, för några år sedan skulle vi handla en bordsfläkt under en värmebölja – det tog flera timmar och vi fick åka runt i tre kommuner. Till sist efter långt om länge så hittade vi trots allt en fläkt på El Corte Ingles i Mijas Costa, - och den har vi fortfarande kvar.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255