Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-06-24

Alltfler ensamkommande minderåriga

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-06-24

Rocío Ruiz vid Andalusiens regionalregering med ansvar för jämställdhet vill att EU-kommissionen och centralregeringen i Spanien tar tag i problemet med allt fler ensamkommande minderåriga som tar sig in i Spanien. Enbart under årets första fyra månader ankom 1.257 minderåriga vilket är en ökning med 60 procent jämfört med samma period ifjol då siffran var 781.

Ensamkommande minderåriga som går under beteckningen MENA har blivit ett allt större problem för Andalusien. Nyligen besökte Andalusiens regionpresident Juanma Morena grannlandet Marocko för att framföra sitt bekymmer om att alltfler marockanska minderåriga tar sig in i Spanien. Marocko och länderna söder om Sahara måste ta tag i problemet var budskapet.

Rocío Ruiz i den andalusiska regionalregeringen fördömer situationen med att så många minderåriga tar sig in i Spanien och beskriver situationen som ”ohållbar”. Problemet måste lösas lyder uppmaningen till EU-kommissionen och centralregeringen i Madrid.

Enligt lagen ska de autonoma regionerna hjälpa och ta ansvar för minderåriga. Men det handlar inte bara om bristande finansiering, det finns även en begränsad kapacitet i att ge dem bostad, utbildning och mat.

Enligt Ruiz är det svårt att lösa problemet om det inte finns något samarbetsavtal med ursprungslandet varifrån de minderåriga kommer. Marocko har samarbetat i detta avseende men inte länderna söder om Sahara.

Många minderåriga kan ordna situationen själva om de har släktingar i Spanien eller Europa. Det finns å andra sidan minderåriga som blir kvar i Europa eftersom deras familjer inte anmäler dem försvunna till polisen i ursprungslandet. Det råder en slags tystnadskultur i ärendet.

Andalusiens regionalregering vill se ett samarbetsprogram i norra Marocko som syftar till att utbilda ungdomar på plats. I onsdags besökte Moreno och Ruiz Tanger i samband med att 30 lärare fick sina examensbevis inom utbildning för ungdomar. Andalusien hjälper till att bygga ut skolor för undervisning i norra Marocko.

Enligt de marockanska myndigheterna har Bryssel skämt bort Turkiet med en större budget för att kunna ta tag i situationen med migrationen från Mellersta östern. Marocko har fått betydligt färre pengar för att lösa problemen med migration från länderna söder om Sahara.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255