Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-06-17

Turister på Costa Blanca blev sjuka efter myggstick

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-06-17

De har blivit smittade av den tropiska virussjukdomen chikungunyafeber efter ett besök i Alicanteprovinsen i slutet av maj.

Det är tre isländska turister som hör till samma familj, en 37-årig kvinna blev dålig den 1 juni och fick diagnosen sju dagar senare. Därefter blev hennes syster och en 5-årig son sjuka, med samma symptom. Samtliga har fått bekräftat att det handlar om chikungunyafeber, en fjärde familjemedlem, en syster som bor i Norge testas också.

Hälsovårdsmyndigheterna i Valencia ser allvarligt på saken då det är första gången som denna virussjukdomen har uppträtt i Spanien. Viruset överförs huvudsakligen av de asiatiska och egyptiska tigermyggorna (Aedes albopictus och Aedes aegypti) som Svenska Magasinet skrev om i fredags.


Chikungunyafeber har en inkubationstid på mellan 3 och 12 dagar och är förknippad med influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och smärta muskler och i lederna samt ibland även hudutslag. De flesta infekterade personerna återhämtar sig helt, ofta efter en vecka. Men det är rätt vanligt med efterverkningar i flera månader och ledsmärtorna kan i vissa fall bli kroniska. Mer farligt är viruset för kroniskt sjuka såväl som för gravida kvinnor och spädbarn. Virusinfektion hos dessa grupper kan orsaka allvarliga symtom som inflammation i hjärna, hjärta och lever, kardiovaskulära och respiratoriska rubbningar samt njursvikt. Dödsfall är extremt sällsynta, men under 2005 och 2006 utbröt en stor epidemi på ön Réunion i indiska oceanen varvid 77 personer miste livet. Det finns inget vaccin eller verksam medicin utan terapin får inriktas på att lindra patientens smärtor, framförallt från lederna. Sjukdomen sprids normalt inte från människa till människa, den kan däremot spridas med blodtransfusioner eller organdonationer.

Enligt det europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) finns viruset i många afrikanska länder och i södra och sydöstra Asien. Efter en snabb spridning i Central- och Sydamerika har det ibland också drabbat Europa de senaste åren, enligt ECDC för första gången 2007 i norra Italien, senare även i Frankrike.

Myggorna ifråga är till skillnad från de flesta andra myggor dagaktiva, framförallt är de mest aktiva på kvällarna. Man kan skydda sig med myggmedel och långärmat, däremot är myggnät på natten mer tveksamt eftersom det handlar om dagaktiva myggor.

Relaterad artikel: Tigermyggor på Costa Blanca.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255