Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-05-17

Förändrat skatteavtalet Sverige-Portugal förhindrar skattefria pensioner

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-05-17

Sverige och Portugal har undertecknat ett protokoll om ändring i 2002 års skatteavtal mellan länderna. Genom ändringen kommer det inte längre vara möjligt att flytta till Portugal för att ta ut pension från tidigare privat anställning skattefritt. Det skriver den svenska regeringen i ett pressmeddelande.

Att svenskar har kunnat flyttat till Portugal och komma undan den skattefria tjänstepensionen har ogillats av den svenska S-regeringen.
- Det handlar inte om pengar främst, utan om rättvisa, säger finansminister Magdalena Andersson.
- Mycket höga privata pensioner och fallskärmar från Sverige ska inte kunna tas ut helt skattefritt i Portugal, samtidigt som vanligt folk som slitit ett helt yrkesliv gör rätt för sig. Det här har varit en orättvis lucka i regelverket som vi nu täpper till,

Men enligt Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån utland, är det oklar när förändringen kan träda i kraft.
- Som jag förstått det innehåller avtalet en övergångsperiod på tre år och det är inte definierat när den ska börja gälla. Portugal och Finland har haft ett liknande avtal i flera år som inte lett till någon förändring. Finland valde därför att bryta det avtalet i januari i år, säger Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån utland.

Sedan 2009 har Portugal det så kallade NHR-system som innebär skatteförmåner för de som flyttar till landet permanent. Siffror från det portugisiska finansdepartementet visar att sammanlagt 23.767 personer beviljats NHR-status i landet 2009-2017.

Främsta syftet med att införa systemet var att få högutbildade portugiser yrkesverksamma utomlands att återvända till landet. Återvändande portugiser utgör dock endast 6 % av alla som beviljats NHR-status sedan 2009. Resterande del kommer från andra länder, främst från Frankrike (24,8 %), Italien (11,1 %) och Storbritannien (10,6 %). 2.071 personer från Sverige har beviljats NHR-status under perioden (8,7 %).

- Det är relativt få svenskar som utnyttjat NHR-systemet under de här tio åren. Någonstans mellan 15 och 25 procent av våra affärer i Portugal är kopplade till NHR, och andelen minskar. Intresset för att köpa bostad i Portugal är stort, av många olika anledningar, och regelförändringarna kommer inte som någon överraskning. Konsekvenserna omfattar inte så många och blir inte så dramatiska i praktiken, säger Daniel Nilsson.

Den principiella svenska inställningen är att pension som tjänats in i Sverige ska beskattas när den betalas ut. Detta eftersom pensionsavsättningarna varit avdragsgilla. När beskattning inte sker i Portugal ska den därför ske i Sverige.

Bakgrunden till ändringen i avtalet är de regler Portugal införde 2009, som gör det möjligt att flytta till Portugal för att ta ut pension från tidigare privat anställning i Sverige helt skattefritt. Detta har varit möjligt utifrån hur skatteavtalet har varit formulerat, men var inte avsett när avtalet ingicks 2002. Omförhandlingen har skett på begäran av Sverige.

Avtalet ändras nu så att de pensionerna i fråga även får beskattas i staten de utbetalas ifrån. Pensioner som betalas ut från Sverige till personer bosatta i Portugal får alltså beskattas i Sverige. Den nya bestämmelsen liknar de skatteavtal Sverige har med andra länder. I fråga om pensioner som inte beskattas i Portugal får beskattning ske i Sverige fr.o.m. den dag då ändringprotokollet träder i kraft och blir tillämpligt. Det kan tidigast ske fr.o.m. den 1 januari 2020. När det gäller pensioner som är föremål för beskattning i Portugal får beskattning i Sverige ske fr.o.m. den 1 januari 2023.

Skatteavtalet uppdateras även i vissa andra avseenden. Det handlar främst om att möta nya internationella standarder som följer av det internationella projekt som under ledning av G20 och OECD har genomförts för att motverka erosion av skattebasen och vinstförflyttningar, det så kallade BEPS-projektet.

För att protokollet ska bli gällande kommer det att lämnas till riksdagen för godkännande skriver den svenska regeringen i ett pressmeddelande.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255