Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-04-25

Tjänade Vox mest på veckans partiledardebatter?

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-04-25

Om de två partiledardebatterna som hölls tidigare i veckan i spansk television har övertygat åtta miljoner osäkra väljare återstår att se. På söndag håller Spanien allmänna val och det enda säkra i ögonblicket är att PSOE vinner och blir största parti. Men vad som sedan händer är mera osäkert.

Samtliga opinionsundersökningar pekar ut PSOE som valets stora vinnare. För partiledaren Pedro Sánchez skulle detta i så fall bli den första valsegern. PSOE har i samtliga undersökningar dragit ifrån och är det klart största partiet före Partido Popular.

Men hur det blir med regeringsbildningen efter valet är mera osäkert. Pedro Sánchez kan söka stöd hos det vänsterorienterade protestpartiet Unidos Podemos men det räcker inte för att få majoritet. Då krävs det som oppositionen kallar ”pacto Frankenstein”, det vill säga stöd även från katalanska separatister och andra regionalistiska partier i Navarra och Baskien.

Undersökningar har visat att gruppen osäkra väljare är omkring åtta miljoner.

I partiledardebatterna i måndags och tisdags fick inte högerpartiet Vox partiledare Santiago Abascal medverka eftersom de är ett nytt parti i dessa sammanhang och inte finns med i kongressen sedan tidigare.

Att inte Vox medverkade har det riktats kritik mot. Partiet har därmed sluppit den granskning som följer med partiledardebatter. För osäkra missnöjda väljare som skakade på huvudet åt veckans två tv-sända debatter med etablerade partier kan Vox nu i stället bli ett alternativ. Det kan helt enkelt vara så att Vox var det parti som tjänade mest på partiledardebatterna tidigare i veckan.

Vad det betyder för högerfalangen Partido Popular-Ciudadanos-Vox återstår att se. I december fick de tillräckligt med röster för att PP-Ciudadanos kunde bilda regionalregering i Andalusien efter 37 års socialistiskt styre i Spaniens södra region. Vox valde att släppa fram PP-Ciudadanos för att bryta socialisternas styre.

Något liknande kan mycket väl hända nationellt efter valet på söndag.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255