Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-04-22

Bara 20 procent av poolerna följer omstritt regelverk från 1999

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-04-22

Regionalregeringen och kommunerna inledde 2013 inspektioner av pooler för att se om urbanisationer uppfyller villkoren för skötsel och användning. Nu visar det sig att bara 20 procent av provinsens pooler följer regelverket.

Redan hösten 2013 berättade Svenska Magasinet om de nya villkoren för skötsel och användning av pooler. Mijas var en av kommunerna som sjösatte en kampanj för att urbanisationer skulle anpassa sig till den befintliga gemenskapslagstiftningen från 1999.

Fram till oktober 2013 hade 15 pooler stängts av myndigheterna enbart i Mijas kommun. Regler som gäller pooler i urbanisationer eller comunidader har satte myror i huvudet på många. Det var regionalregeringen Junta de Andalucia och kommunerna som har börjat praktisera lagar som sjösattes 1999.

Det sades 2013 att reglerna övervakades av två förvaltningar. Dels regionalregeringen som ska se till att poolerna bland annat är utrustade med vattenmätare och en bok där byte av reningsfilter, dosering av klor och desinfektion bokförs. På kommunens ansvarsområde ligger det att se till att större pooler har badvakt sommartid, att det finns offentlig toalett samt dusch i anslutning till poolen och att poolområdet är inhägnat.

Lagen säger också att samtliga offentliga pooler i bostadsområden ska vara handikappanpassade.

Om inte reglerna följs kommer vi inte bara att stänga poolen, vi tömmer även poolen på vatten, sa Manuel Navarro vid enheten Urbanismo vid Mijas kommun, den gången 2013.

Mijas kommun hotade med att stänga alla pooler som inte följer regelverket före påsk 2014 (bilden). Många svenskar kontaktade Svenska Magasinet den gången och beskrev situationen som ett ”kolossalt problem”. Det utmynnade i en artikel med rubriken ”Efter 14 år börjar myndigheter tillämpa pool-lagar - 15 pooler har stängts” som du kan läsa här.

Nu har det gått fem år. I fredags hade provinsens största dagstidning Diario SUR en stor artikel om pool-problemet. Bara 20 procent av poolerna i provinsen Málaga har anpassat sig till reglerna från 1999.

För många bostadsområdet och comunidades har det inneburit rejäla ekonomiska satsningar på mellan 8.000 till 50.000 euro beroende på pool och miljö. Lagen skulle börja tillämpas fullt ut från slutet av 2017 var det tänkt.

Enligt myndigheten Colegio de Administradores de Fincas är det bara 20 procent av provinsens pooler som följer lagen fullt ut.

Regionalregeringen Junta de Andalucia säger att de inte stänger någon pool om den inte uppfyller lagen. En stängning sker bara om en invånare kräver det.

Med tanke på de skyhöga kostnaderna har frågan varit mycket känslig och myndigheterna tycks inte ha velat tillämpa lagen fullt ut. Av den anledningen är det bara 20 procent av poolerna som uppfyller de nya bestämmelserna. Stängda och tömda pooler gynnar knappast turistnäringen.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255