Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-03-22

Stor miljökatastrof med nio ton toalettavfall utanför Nerja

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-03-22

Under de senaste dagarna har det publicerats material som visar en omfattande miljökatastrof utanför Nerja öster om Málaga. Nytagna bilder av Instituto Español de Oceanografía visar att det finns uppskattningsvis nio ton toalettavfall som ligger på havsbotten efter att orenat avloppsvatten släpps ut direkt i havet.

Havets fauna som borde bestå av posidonia ängar består i stället av toalettpapper och annat toalettavfall. Sedan ett tag tillbaka har miljöenheten vid Guardia Civil tillsatt en utredning kring miljöbrott och i dagsläget utreds totalt 16 myndighetspersoner för miljöbrott i utredningen med namnet Vastum.

Det är Diario SUR som i flera artiklar de senaste dagarna publicerat nytagna bilder och undersökningar som fartyget ”Ángeles Alvariño” som tillhör Instituto Español de Oceanografía har utfört. På 50 meters djup utanför svensktäta Nerja täcks havsbotten av nio ton toalettavfall.

Utredningen inleddes efter att miljöorganisationen Ecologistas en Acción Andalucía lämnat in en anmälan 2017. Som Svenska Magasinet berättade i onsdags granskas totalt tre fall på Costa del Sol där orenat avloppsvatten har släppts ut i hav eller i floder eller mindre vattendrag.

Inte mindre än 16 personer däribland tidigare borgmästare och kommunala tjänstemän med ansvar för vattenrening i Nerja, Coín och Alhaurín el Grande undersöks i nuläget för att ha gjort sig skyldiga till miljöbrott. Av dessa gäller elva myndighetspersoner i Nerja skriver Diario SUR på fredagen.

Orenat avloppsvatten släpps ut på tre ställen i havet strax utanför Nerja. Dels vid Maro där ett avloppsrör ligger endast två meter under havsytan. Vid Burriana och Torrecilla går ytterligare två avloppsledningar ut i havet, cirka en kilometer långa. Utsläppet sker på mellan 40 till 50 meters djup. Flera av avloppsrören har varit tvungna att lagas upprepade gånger de senaste åren på grund av läckage närmare kusten.

Myndigheterna säger att det finns en uppenbar risk för att drabbas av gastroenterit, eller mag- och tarmkatarr eller mag- och tarm-inflammation i samband med bad i havet vid Nerja. Hudinfektioner är ett annat problem skriver Diario SUR.

Guardia Civil beskriver situationen som ohållbar och att det sker ett okontrollerat utsläpp av förorenat avloppsvatten direkt ut i havet.

I sommar ska Nerjas nybyggda reningsverk vara i full funktion. Förhoppningsvis.

(Foto: Instituto Español de Oceanografía)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255