Det är en av de maträtter som vi kanske mest kan identifiera med provinsen Málaga. Gazpachuelo är en vit soppa som bygger på hemmagjord majonnäs och där varje hushåll lägger i det som passar. Nyligen utkom boken ”Gazpachuelos de Málaga” med recept på inte mindre än 102 olika gazpachuelos.
Det är den bästa och den soppa som identifierar köket i provinsen Málaga mest. Har du aldrig prövat så är det dags. Den kan innehålla skaldjur, grönsaker eller kött.
Räkor, fisk och potatis är kanske vanligaste innehållet förutom den hemmagjorda majonnäsen. Men faktum är att det inte finns några gränser vilket den nyutkomna boken visar som har recept på 102 olika gazpachuelos. Varje hushåll har sitt eget recept.
Det som samtliga dessa 102 har gemensamt är den hemmagjorda majonnäsen som varsamt rörs i innan servering. Sedan kan fonden bestå av skaldjur, fisk, kött, grönsaker och potatis.
Boken ”Gazpachuelos de Málaga” är utgiven av provinsstyrelsen Diputación de Málaga i samarbete med Sabor a Málaga.
Bildtext: En hemmagjord gazpachuelo i Ciudad Jardin i Málaga på räkor, fisk och potatis. Här tillsammans med salmonete (Mullus eller Barb på svenska) och ett gott friskt vitt vin som exempelvis Blanco Afrutado från Cortijo La Fuente i Mollina.