Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2019-01-26

Räddningsmanskapet har lokaliserat Julen död

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-01-26

Klockan 01.25 natten mot lördagen hittades den lille pojken Julen död i det nära 107 meter djupa prospekteringshål för att leta vatten som han föll ned i söndagen den 13 januari.

Det tog nästan tretton dagar för räddningsmanskapet att lokalisera och nå fram till den tvåårige pojken. De senaste dygnen har beskrivits som slutfasen i räddningsinsatsen där omkring 300 personer medverkat dag som natt.

Hoppet har hela tiden stått till miraklet att pojken skulle vara vid liv och befinna sig i en luftficka med tillgång till vatten under den propp bestående av sand, stenar och jordlager som rasat ned i borrhålet efter att han föll ned. Platsen ligger vid Dolmen del Cerro de la Corona nära samhället Totalán öster om Málaga.

Terrängen är kuperad och bergsmassivet har varit svårforcerat. Räddningsmanskapet har hela tiden stött på motstånd av massiva klippblock vilket har fått dem att ändra teknik och arbetssätt.

Fyra ur Guardia Civil specialister på mikrosprängningar flögs in på fredagen från Mallorca och Kantabrien i norra Spanien.

Flera mindre sprängningar fick göras vilket har tvingat räddningsmanskapet att varje gång ta sig upp från det över 73 meter djupa räddningshål som har borrats parallellt vid sidan om hålet som Julen föll ned i. Det tog 32 timmar för räddningsmanskapet att gräva sig 3,15 meter från räddningshålet till det andra hålet där pojken befann sig.

Klockan 17.10 på fredagen rapporterade räddningstjänsten att de hade kommit 2,5 meter mot platsen där pojken befann sig. Klockan 01.25 fann räddningsmanskapet den lille pojken död.

Klockan 04.20 i morse fördes de lilla kroppen från Totalán till rättsmedicinska IML (Instituto Médico Legal) i Málaga där en obduktion ska göras för att fastställa dödsorsak och tidpunkt för döden.

Insatsen med att lokalisera och finna pojken har följts av hela Spanien och blivit en världsnyhet. Det blev en händelse där besökare och invånare i främst Totalán och stadsdelen El Palo där pojkens familj är bosatta visat solidaritet och stöd. Inte bara till föräldrarna José Roselló och Victoria García och andra anhöriga utan även till räddningsmanskapet som fått mat, dryck och bostad.

Det var söndagen den 13 januari som tvååringen föll ned i borrhålet i samband med att han var med sin familj på en utflykt nära samhället Totalán. Hålet visade sig vara ett 107 meter djupt borrhål och bara cirka 25 centimeter i diameter.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez skrev på Twitter direkt efter att pojken hittats i natt ”att hela Spanien känner och deltar i den oändliga sorg som familjen och de anhöriga har drabbats av. Vi har noga följt varje steg som tagits för att finna pojken. Vi kommer alltid att uppskatta och minnas de outtröttliga ansträngningar hos dem som bidragit till sökarbetet. Allt mitt stöd och min kärlek går till föräldrarna och nära och kära”.

Málagas borgmästare Francisco de la Torre har från idag lördag utlyst en tredagars officiell sorg då pojkens familj är bosatta i stadsdelen El Palo i östra Málaga. Klockan 11 på lördagen hölls en tyst minut vid kommunhuset.

Nu fortsätter också den polisutredning som tidigare har påbörjats för att samla in information som kan klargöra omständigheterna till olyckan. Och varför inte borrhålet var övertäckt.

Detta har hänt:
Söndagen 13: Julen faller i borrhålet som är över 100 meter djupt
Måndagen 14: Den godispåse som Julen hade med sig hittas i borrhålet
Onsdagen 16: Hår från Julen hittas i borrhålet
Fredagen 18: En borrmaskin anländer till Totalán för att göra ett nytt hål vid sidan om det borrhål vari Julen föll i
Måndagen 21: Räddningshålet är klart
Tisdagen 22: Rören förs ned i det nya hållet men fastnar och hålet måste breddas
Torsdagen 24: Specialiserade gruv- och räddningsarbetare går ner i det parallella borrhålet.
Lördagen 26: Pojken påträffas död klockan 01.25

(Foto: Guardia Civil)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255