Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-26

Svensk storbedragare i Marbella internationellt efterlyst

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-26

Marbellasvensken och den tidigare spelaragenten Håcan Bodelind dömdes 21 december till fängelse i fyra år och sex månader för 20 fall av förskingring varav nio grova på totalt 6,3 miljoner SEK. Flera av offren är kvinnor som han har sol- och vårat genom löften om framtida relationer.

Av Ola Josefsson

Han utgav sig för att vara en professionell placerare men i verkligheten tillägnade han sig pengarna själv. Några investeringar gjordes inte. Enligt rättens ordförande rådman Joakim Hugoson byggde Håcan Bodelind upp förtroende hos människor som han senare utnyttjade. Det är så klart väldigt klandervärt, säger Hugoson till Göteborgs-Posten.

När rättegången nyligen hölls i Halmstad tingsrätt var Håcan Bodelind närvarande nio dagar utom den sista tionde rättegångsdagen då han anmälde sig sjuk. Sedan dess är han försvunnen, häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Förutom fängelsestraffet döms Håcan Bodelind till tio års näringsförbud. Han är sedan november försatt i personlig konkurs. Enligt uppgifter till Svenska Magasinet tros mannen gömma sig i Spanien. I intervjuer har han sagt att han är skriven i Spanien.
- Vi är intresserade av färska tips om var han befinner sig, säger kammaråklagare Anders Bergman i Halmstad till Göteborgs-Posten.

Håcan Bodelind är ett känt ansikte i vissa kretsar i Marbella. Enligt uppgifter till Svenska Magasinet ska han ha nära kopplingar till baren Terra Blues i fritidshamnen Puerto Banús. Vissa uppgifter säger att han ska vara delägare i baren. På Terra Blues Facebook-konto förekommer Håcan Bodelind på bild.

Bodelinds eget Facebook-konto avslöjar att han är nära vänner med flera kända kustsvenskar. När Svenska Magasinet kontaktar några av hans vänner på Facebook får vi svaret att ”det var länge sedan jag såg honom. Jag har hört att han har problem”.

När Svenska Magasinet tidigare i år försökte nå Håcan Bodelind för en intervju visade det sig att han hastigt hade flyttat. Han var fram tills då bosatt i ett område inte långt från La Quinta golfbana i Marbella (bilden).

Ett av offren är en kvinna som blev förälskad i den svenska mannen som lovade henne äktenskap och ett bra liv. Hon föll för hans försäkringar om en säker investering på närmare två miljoner SEK. Kvinnan belånade sitt hus och skickade pengarna till mannens konto. Tingsrätten konstaterar att dessa pengar förbrukades på kort tid av Håcan Bodelind.

Efter att kvinnan polisanmält mannen skapades falska profiler på nätet där hon kallades för escortkvinna skriver GP.

Svenska Magasinet har tagit del av e-post där Håcan Bodelind lovade sina offer att de skulle få tillbaka sina pengar om de raderade inlägg på nätet. Flera personer har via sociala nätverk varnat allmänheten för Bodelind som har lyckats påverka administratörer av webbplatser att radera inlägg.

Brottsoffren har i huvudsak varit personer som Håcan Bodelind har känt sedan länge. Han har varit fotbollstränare för deras barn eller spelat golf. Hela tiden har han upprepat löften om säkra investeringar. Ett av offren är en känd TV 4-profil.

Enligt domen har offer fört över pengar till mannens konto varifrån de skulle investeras i fonder eller värdepapper. En person som citeras i Göteborgs-Posten förde över 1,5 miljoner SEK till Håcan Bodelinds konto för investering i fonder. Det är ett av fallen där 50-åringen fälls för grov förskingring.

Håcan Bodelind har nekat till brott. Han har medgett att han mottagit pengarna men hävdar att investeringarna som har gjorts också har varit lån.

Bodelinds försvarsadvokat Fredrik Ungerfält har tidigare sagt till Göteborgs-Posten att han inte vet om hans klient önskar överklaga domen. Ungerfält hade inte lyckats nå sin klient som är försvunnen.
Jag har en förhoppning om att nå Bodelind, säger advokaten till GP.

Att Bodelind kallas spelaragenten kommer efter händelsen 2001 då han och ett antal personer med kopplingar till Frölunda Hockey dömdes för grova skattebrott. Han blev villkorligt frigiven 2005 och har sedan dess ägnat sig åt investeringar och uppgett sig vara fondförvaltare.

Frölundas svarta spelarlöner har Svenska Magasinet tidigare skrivit om. Det var till Gibraltar som svenska myndigheter lyckades spåra svarta löner till hockeyspelare i Frölunda, bolag i skatteparadis och pengar som försvann i misslyckade optionsaffärer. Spelarnas löner gick in på bankkonton i Gibraltar och här fanns också en mystisk kvinnlig VD, spindeln i nätet.

Under de senaste åren har Håcan Bodelind varit verksam i Marbellaområdet med uthyrning av rum, hus och lägenheter enligt en källa.

Nu är Bodelind häktad i sin frånvaro sedan sista rättegångsdagen i Halmstad tingsrätt och internationellt efterlyst.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255