Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-18

Spaniens sista kolgruvor stänger vid årsskiftet

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-18

Spaniens sista tio privatägda kolgruvor kommer att vara stängda vid årsskiftet, något som många hoppas kommer att leda till en renare och grönare framtid.

Liam Taylor från Planet Ark Environmental Foundation skriver: "Under 1960-talet anställde Spaniens kolindustri över 100 000 gruvarbetare med en gruvkultur som etablerade sig i samhällen över hela landet. Den en gång blomstrande industrin har hamnat på knä genom en kombination av ekonomiska realiteter: Billigare import från utvecklingsländer, fallande förnybara energipriser och bindande EU-mål för att minska utsläppen. Dessa ekonomiska influenser, tillsammans med ökad medvetenhet om miljökostnaderna för att bränna kol, har gjort kolbrytning i Spanien ohållbart”.

Det finns motiverade farhågor att stängningen av kolgruvorna leder till ökad arbetslöshet och sociala problem, särskilt i norra Spanien där fortfarande cirka 1.000 personer arbetar i gruvorna. Men hoppet står till en överenskommelse mellan fackföreningarna och regeringen om hjälp med övergång till andra sysselsättningar.

Över 250 miljoner euro har avsatts för att stödja avskedade gruvarbetare och berörda gruvarbetarsamhällen. Det blir en kombination av kompensationsutbetalningar, miljöåterställningsarbeten och utbildning för att möjliggöra sysselsättning i andra verksamheter.

Många har den uppfattningen att den politiska viljan att göra denna omställningen skulle kunna exporteras som en ”övergångsmodell” till andra länder för att påskynda övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor.

"Vi har visat att det är möjligt att följa Parisavtalet utan att skada människors försörjning", säger Montserrat Mir, den spanska konfederalsekreteraren för European Trade Union Congress. "Vi behöver inte välja mellan jobb och att skydda miljön. Det är möjligt att ha båda delarna. "

Bildtext: Kolgruva i Estercuel (Aragón), foto: Jennifer Woodard Maderazo.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255