Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-07

Samexistens av konstitutionen mot populism

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-07

På torsdagen firades 40-årsjubileet av konstitutionen i Spanien. Kung Felipe VI talade i kongressen och betonade samexistens och respekt för konstitutionen. Den spanske monarken sa också att konstitutionen eller grundlagen måste överensstämma med tiden eftersom ”Spanien inte är som för 40 år sedan”. Han antydde att det kan vara tid för reformer.

”Konstitutionen är en omfattande pakt om samexistens så att landets invånare kan leva i harmoni, försoning och för demokrati och frihet”. Det sa Spaniens kung Felipe VI när han talade i kongressen med anledning av 40-årsdagen och godkännandet av ”Carta Magna” eller grundlagen.

Hela kungafamiljen var på plats liksom de flesta av Spaniens regeringschefer under årens lopp. Kungen beskrev den konstitutionella texten som en av landets största politiska framgångar eftersom det är ett resultat av ett avtal mellan de politiska krafterna och som har godkänts av medborgarna.

Populistiska krafter har de senaste åren påverkat Spanien. Det gäller inte minst det allt högre tonläget från katalanska separatister. Trots att det inte finns någon majoritet bland invånarna i Katalonien att bryta sig loss från Spanien är det ett mantra som upprepas av regionala separatister.

Under gårdagen vägrade också det vänsterpopulistiska partiet Podemos ledamöter att applådera i kongressen efter kungens tal. Partiledaren Pablo Iglesias talade i stället om att reformera konstitutionen som republik.

Under torsdagen förekom i oroligheter i Gerona i Katalonien där separatister drabbade samman med den regionala poliskåren. Sopcontainer sattes i brand i upploppen där 20 personer skadades varav 15 poliser. Den radikala separatistgruppen CUP tros ligga bakom manifestationen mot den spanska konstitutionen.

(Foto: © Casa de S.M. el Rey)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255