Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-04

Barnafödslar i Spanien från 2014 och framåt ger skatteåterbäring

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-04

De som har mottagit föräldrapenning från det spanska sjukförsäkringssystemet och har betalt inkomstskatt för detta kommer att få dessa skatteinbetalningar återbetalade.

Finansminister María Jesús Montero meddelade igår att föräldrar som har fått moder eller faderskapspengar under de sista fyra åren kommer att kunna få tillbaka inbetald inkomstskatt på dessa pengar. (Den skatt som i Spanien kallas IRPF).

Ministern tillade att pengarna började att betalas tillbaka i går eftermiddags och i april nästa år skall alla pengarna ha betalats tillbaka.

Sökande kommer att behöva fylla i en blankett med sina fodringar, där behöver de bara fylla i de år då de emottog föräldrapenningen samt bankkontouppgifter. Detta kan göras antingen on-line eller personligen på ett av Spaniens skattekontor. Den sökande behöver inte lämna något bevis på att de har mottagit föräldrapenning, skatteverket dubbelkollar med socialförsäkringssystemet.

Begäran om återbetalning sker i två faser, de som är föräldrar till barn födda 2014 och 2015 kan begära det från nu och föräldrar med barn födda från 2016 och 2017 från och med januari. Detta för att undvika överbelastning av skattemyndigheternas webbplats och deras administration. De som fött barn under 2018 behöver inte göra någonting eftersom dessa belopp behandlas som undantaget från IRPF och all källskatt kommer att vara avdragsgill på nästa deklaration.

Denna reform är något som har debatterats under många år, men skattemyndigheterna har alltid motsatt sig detta. Men högsta domstolen avgjorde i en dom den 5 oktober att med hänvisning till moderskap så skulle det vara skattefritt. Men förra veckan bekräftade finansministeriet att både mödrar och fäder skall vara berättigade till rabatten.

Den totala kostnaden för den offentliga plånboken blir cirka 1,2 miljarder euro. I genomsnitt kommer mammor att få tillbaka 1.600 euro och fäder 383 euro, detta beror på den ledighet som har tillåtits att ta ut för män och kvinnor när de har fått barn.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255