Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-12-03

Andalusien har röstat för förändring

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-12-03

Socialistpartiet PSOE blir största parti i Andalusien och vinner valet. Men de tappar nära en halv miljon röster jämfört med förra regionalvalet. Efter söndagen val i Andalusien är högerblocket störst och kan bryta socialisternas 36 år vid makten.

Andalusien är den enda region i Spanien som aldrig har bytt styre sedan demokratin infördes i landet. Den södra delen av Spanien har betraktats som enpartiregion, ett sossefäste, där PSOE ständigt har styrt. Efter gårdagens val är det bäddat för maktskifte.

Valdeltagande hamnade på knappt 59 procent vilket var nästan fyra procentenheter mindre än vid valet 2015. Över 6,5 miljoner är röstberättigade. Över 1,8 miljoner lade sin röst på högerblocket. 1,59 miljoner lade sin röst på vänsterblocket.

Det var ett historiskt valresultat som presenterades sent på söndagskvällen. Högerblocket med Partido Popular (26), Ciudadanos (21) och VOX (12) får tillsammans 59 mandat och full majoritet för att bilda regionalregering. Vänsterblocket med PSOE (33) och Adelante Andalucia (17) får 50 mandat. Det krävs 55 mandat för att få majoritet vid det andalusiska parlamentet som totalt har 109 platser.

”Andalusien har röstat för en förändring. Jag är stolt för att få vara en del av detta historiska ögonblick och tackar alla för de ansträngningar som har gjort detta möjligt” kommenterade Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz på Twitter.

Den stora skrällen är VOX. Ett parti som inte har några rötter långt tillbaka i tiden. Partiet bildades 2013. Beroende på politisk expert och bedömare pendlar partiet mellan yttersta högern till att vara ett högerparti. Partiledare nationellt är Santiago Abascal (bilden) som har sina rötter i Partido Popular. Partiledare regionalt i Andalusien är advokaten Francisco Serrano.

VOX fick 395.978 röster. Vid en presskonferens sa Santiago Abascal:
-Tack alla ni som har röstat. I dag har vi fått nyckeln till Andalusiens parlament för att kasta ut den socialistiska korruptionen.

Spaniens tidigare regeringschef José María Aznar har beskrivet VOX som ett parti som inte är emot systemet utan i stället försvarar den spanska grundlagen. Andra bedömare beskriver partiet som främlingsfientligt mycket beroende på att VOX vill ha en kontrollerad invandring samt betonar lag och ordning.

Andalusien har hög arbetslöshet och skyhög ungdomsarbetslöshet samtidigt som regionen tar emot flest migranter i Europa.

Återigen har vi upplevt ett val där opinionsinstituten inte lyckats pejla invånarnas partisympatier. Bland annat missade de flesta VOX lyft. Framför allt statliga CIS som hade mellan 45 och 47 för PSOE. För PP, Ciudadanos och Podemos mellan 20 och 22 och bara ett mandat för Vox.

Nu inleds regeringsbildningen regionalt i Andalusien. Partido Popular är störst parti i högerblocket och det blir Juan Manuel Morenos uppgift att sondera terrängen och träffa överenskommelser med främst Ciudadanos Juan Marín. Sedan blir det betydligt svårare att nå överenskommelser med uppstickaren VOX som lär ha som krav reglerad invandring.

26 maj 2019 väntar lokalval och Europaval. Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har även flaggat för att tidigarelägga det allmänna valet till den 26 maj. Gårdagens valresultat lär vara en tankeställare för Pedro Sánchez i Madrid.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255