Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-11-23

Ledare för narkotikaliga i Sverige mördades i Mijas

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-11-23

Totalt åtta personer har gripits i Spanien och Sverige misstänkta för att ligga bakom tortyrmordet på en svensk medborgare i Mijas i augusti. Händelsen är relaterad till droghandel och en uppgörelse mellan två rivaliserande ligor skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande på fredagen. Ytterligare en svensk medborgare torterades men överlevde.

Av Ola Josefsson

Den person som torterades till döds i en lägenhet i bostadsområdet Pueblo Tranquila i Mijas den 17 augusti var ledare för en kriminell organisation inom droghandel och penningtvätt med säte i Sverige. Ligan har även förgreningar till andra länder som Spanien och provinsen Málaga. Det skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande.

Totalt har åtta personer häktats för tortyr, mord, mordförsök, grovt narkotikabrott, olaga vapeninnehav, för att tillhöra en kriminell organisation, bilstölder och olaga frihetsberövande. Sex personer har gripits i Spanien och två i Sverige.

Enligt utredningen som gendarmer ur Guardia Civil håller i utsattes de två svenskarna för tortyr i flera timmar. De tejpades hårt och torterades i flera timmar i syfte att prata och ge information om en stor sändning narkotika.

Vid ett obevakat ögonblick lyckades en av männen slita sig loss och ta sig från lägenheten och fly. Efter att gärningsmännen upptäckt flykten sköt de den andre svensken med flera skott och gav sig iväg. Då hade invånare i bostadsområdet anat att något inte stod rätt till och larmat polis.

Gärningsmännen flydde med den bil som ägdes av svensken som hade skjutits till döds. Bilen lämnades senare på avenida Alcalde Clemente Díaz i centrala Fuengirola. Gärningsmännen satte även eld på bilen som blev utbränd.

De första gripande gjorde Guardia Civil efter cirka nio timmar. Gärningsmännen identifierades bara några timmar efter händelsen. Larm gick ut till de olika polisdistrikten. Tre personer, samtliga svenska medborgare, kunde gripas i San Roque i provinsen Cádiz.

De tre svenskarna hade kommit till Solkusten dagen före händelsen i Mijas fredagen den 17 augusti. De hade planerat att flyga tillbaka till Sverige men valde i stället att via hamnen i Algeciras försöka ta sig vidare till Marocko något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Utöver dessa tre har ytterligare två gripits på den spanska Solkusten. Det rör sig om en marockansk medborgare som ingick i samma narkotikaliga. Den personen greps i Benahavís.

Ytterligare en person, en femte, greps senare i Marbella. Den personen ska enligt Guardia Civil ha spelat en viktig roll i genomförandet och planeringen. Han ska även vara en av ledarna i den svenska narkotikaligan.

Under utredningen gång kom det fram fakta att ytterligare två personer misstänktes ha kopplingar till tortyrmordet i Mijas. Det gjorde att spanska myndigheter utfärdade två europeiska arresteringsorder på två svenska medborgare i Stockholmsområdet som också har häktats för att överlämnas till Spanien.

Vid husrannsakningar har polisen kommit över flera vapen bland annat AK-47:a, skottsäkra västar, 15.000 euro i kontanter, 13.000 SEK i kontanter och klockor värderade till 120.000 euro.

Utredningen som går under namnet ”Tijereta” har utförts av Guardia Civils speciella enhet som arbetar mot droger EDOA (Grupo de Personas y por el Equipo de Delincuencia Organizada y Antidroga) samt Guardia Civil i Málaga och svenska polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Bildtext: Bilden från Guardia Civil visar platsen där den svenske medborgaren, ledare för en kriminell organisation i Sverige, torterades till döds

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255