Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-11-06

80 år sedan El bombardeo de Cabra

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-11-06

De flesta känner till bombningen av Guernica. Men har ni hört talas om bombningen av Cabra utanför Córdoba? I morgon är det exakt 80 år sedan då republikanska flygplan bombade det lilla samhället Cabra utanför Córdoba.

Det har kommit att kallas ”Andalusiens Guernica” när republikanska bombplan släppte två ton bomber över Cabra. Tre ryska bombflygplan av märket Tupolev SB-2 Katiuska fällde bomber över Cabra. 109 människor dog varav 14 barn och över 300 människor skadades.

Det märkliga med bombningen av Cabra var att samhället inte var något militärt mål. Majoriteten av offren var civila. Bomberna började falla strax efter klockan sju på morgonen. Folk var hemma. Dagsarbetarna förberedde sig för att gå till jobbet ute på fälten. Kvinnor och barn skulle göra sig klara för att gå till marknaden.

I våra dagar handlar historieskrivningen mest om diktatorn Franco och nationalisternas dödande. Mindre om att det var ett inbördeskrig med två skridande parter. Den andra sidan, republiken, har fått ikonstatus som de goda. Händelser som bombningen av Cabra glöms bort.

Guernica utsattes för terrorbombning av den tyska Kondorlegionen ur Luftwaffe under spanska inbördeskriget i april 1937. Vid tillfället omkom 126 människor.

Med tanke på att det i år är 80 år sedan bombningarna av Cabra kommer kommunen att arrangera ett antal evenemang. Från den 7 november till 28 december hålls en utställning i salen Alonso Santiago i teatern El Jardinito som visar bilder från Spaniens nationalbibliotek. Utställningen är öppen mellan klockan 10 till 14 och mellan klockan 17 till 20.

Det är i år 82 år sedan massakern i Paracuellos där röda kommunister kallblodigt mördade flera tusen spanjorer under inbördeskriget.

Den brittiske historikern Paul Preston skriver att den tidigare kommunistledaren Carrillo kan ha legat bakom och gett order om att tusentals människor dödades i Paracuellos vid Madrid.

Tusentals människor som ansågs strida mot den republikanska sidan lät avrättas i Paracuellos och Torrejón de Ardoz utanför Madrid. Massakern inleddes efter att flera fängelser tömts på fångar, en verksamhet som gick under namnet ”sacas” och som ägde rum mellan den 7 november och 4 december 1936. Antalet döda kan ligga på mellan 2.000 till 5.000.

Spaniens gamla kommunistledare Santiago Carrillo kan enligt historikern Preston bära ett stort ansvar för massakern och att den nationalistiska sidan drog igång en propaganda med ”mördande kommunister” och ”rött barbari”.

Läs mer om Röd terror i Madrid

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255