Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-11-02

Förslag: Hårdare straff med mobil under körning

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-11-02

Generaldirektören för spanska Trafikverket DGT (Dirección General de Tráfico), Pere Navarro, kan tänka sig att ompröva sanktionerna för den som använder mobiltelefonen under körning. 2006 lanserade Spanien ”puntos” eller pricksystemet på körkort. Den som använder mobiltelefon under körning genom bland annat WhatsApp kan i framtiden bli av med sex prickar.

2006 införde Spanien tolv ”puntos” på körkort. Beroende på allvarlig förseelse förlorar föraren ett antal ”puntos” eller prickar. När du mist samtliga blir det att börja om.

Förare som har blivit av med alla sina ”puntos” måste vänta sex månader och samtidigt genomföra en kurs. Därefter väntar en examen vid Jefatura Provincial de Tráfico. Om de klarar testet har föraren återigen körkort med tolv ”puntos”.

Fram till 28 oktober hade 982 människor mist livet på de spanska vägarna i år. Många av olyckorna orsakas av förare som mist koncentrationen genom att bland annat prata i mobiltelefon under körning.

Antalet dödsolyckor på de spanska vägarna har ökat i år. Enbart under juli och augusti i år omkom 259 människor i 236 olyckor. Det var 34 fler omkomna jämfört med samma månader ifjol.

Det är ett skäl till varför Pere Navarro vill strama åt lagen kring bruket av mobiltelefon under körning. Någonting måste göras, säger generaldirektören som kan tänka sig hårdare sanktioner.

Det som diskuteras i första hand är ett avdrag med fyra ”puntos”. Navarro kan tänka sig att dra det till sin spets så att sex ”puntos” ryker för den som använder mobilen under körning.

Om avdraget med sex ”puntos” införs på chatt med mobil är det jämförbart med andra allvarliga brott som att köra under påverkan av narkotika, vägra att underkasta sig utandningstest eller att köra i motsatt riktning.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255