Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-10-31

Oklart när, hur och var om Francos kvarlevor

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-10-31

För Spaniens socialistiska regering är det ett kärt och prioriterat ämne var den tidigare statschefen och diktatorn Fransisco Franco ska ligga begravd. Sedan november 1975 ligger Franco begravd i Valle de los Caídos norr om Madrid. PSOE-regeringen med regeringschefen Pedro Sánchez i spetsen vill gräva upp Francos kvarlevor i Valle de los Caídos (bilden) där över 33.800 personer som stupade i inbördeskriget också ligger begravda, majoriteten av dessa slogs mot Franco.

Att flytta Francos kvarlevor till en annan plats ses som en förlängning av det historiska minnet, Memoria Histórica, som regeringen under socialisten José Luis Rodríguez Zapatero arbetade fram.

I måndags besökte statssekreteraren Pietro Parolin tillsammans med vice premiärministern Carmen Calvo, Vatikanen för att hitta en lösning. De anhöriga till Franco vägrar att flytta honom från Valle de los Caídos som Franco beslutade att bygga som ett minnesmonument över de som stupade i inbördeskriget.

En talesperson för Vatikanen säger att Francos kvarlevor inte kan grävas upp och flyttas så länge regeringen inte har klart med var han ska ligga. Någon lösning på problemet ”Francos kvarlevor” har alltså inte kommit.

Tidigare har det spekulerats i att kvarlevorna ska flyttas till katedralen Almudena som ligger mitt emot slottet i centrala Madrid. Här har de anhöriga till Franco en grav där dottern och svärsonen ligger begravda. Det finns en oro för att Almudena kan bli en vallfärdsplats för Franconostalgiker och att konfrontationer kan uppstå.

Francos hustru, Carmen Polo, ligger begravd på kyrkogården Mingorrubio i El Pardo. Den platsen har säkerhetsbrister och har avvisats.

Socialistregeringen vill utforska andra alternativ genom dialog med de anhöriga.

Madrids ärkebiskop, kardinal Carlos Osorio, önskar bredast möjliga konsensus mellan regeringen och Franco. Osoro insisterar på att kyrkan vill ”bevara sitt politiska oberoende, främja en anda av harmoni och att uppnå samexistens i fred, rättvisa och frihet”.

Juridisk kamp om var Franco ska ligga

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255