Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-10-04

Goda råd inför köpet av solglasögon

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-10-04

Det är inte bara huden som behöver skydd mot solen, även ögonen kan ta skada av för kraftigt solljus. Bra solglasögon är ett bra och nödvändigt skydd, men det är inte säkert att de billiga varianterna som säljs på marknader eller av gatuförsäljare verkligen ger något skydd.

Att UV-strålning är farlig för oss vet vi. Men inte alla tänker på att UV-strålningen också skadar ögat. En förklaring kan vara att ögat inte påverkas av solens värmestrålning, så som huden gör, och vi får därför inga varningssignaler om att något inte står rätt till.

Solens osynliga ultravioletta strålning ökar risken för att ögats lins ska grumlas, vilket stör synen. Problemet kallas grå starr eller katarakt. Grå starr kan opereras genom att den grumliga linsen tas bort och ersätts av en plastlins. Solens blå ljus kan också orsaka skador på gula fläcken i näthinnan, vilket kallas makuladegeneration, detta finns det idag ingen effektiv behandling mot.

Det är särskilt viktigt att skydda barnens ögon eftersom deras ögon är extra känsliga för UV-strålning. Det kan vara knepigt för små barn att bära solglasögon, då kan solhatt och skugga ändå skydda ögonen.

Av Jonny Erixon

Några goda råd

1. Köp solglasögon hos en optiker och följ optikerns råd när du väljer solglasögon. Det finns fyra olika styrkor på filtret beroende på användningsområde, 4 är det mörkaste och används vid snö, 3 är det vanligaste, 2 och 1 släpper igenom mer ljus.

2. Det är helt nödvändigt att glasögonen har UV-filter, alla glasögon som säljs hos optiker har det men det är inte alltid fallet vid inköp via andra kanaler. Glasögonen skall vara CE-märkta då ger de bra skydd mot UV-strålning.

3. Vad beträffar färgen på linserna så är det vanligtvis bäst med bruna glas för närsynta och gröna glas för långsynta, undvik blå glas.

4. Det finns linser av glas och av organiskt material (plast). Glas var mest vanligt förr men idag är plastglasen de vanligaste, dessa går heller inte sönder så lätt och är lättare men repas fortare.

5. Om du vistas mycket vid vatten, kör bil eller är ljuskänslig så välj helst polariserade solglasögon.

6. Om du väljer solglasögon med spegelglas så är det helt på estetiska grunder, de har inga negativa konsekvenser för ögonen. Men de repas lättare än vanliga linser.

7. Välj helst solglasögon med stora glas, de kan gärna vara lätt böjda så att de skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.

Källor: S:T Eriks ögonsjukhus, Sociedad Internacional de Optometría del Desarrollo y del Comportamiento (SIODEC). Dr. Navin Rahwani Parshotam, samt egen erfarenhet (se nedan).

Jag har nästan aldrig använt solglasögon, men så fick jag också grå starr. Jag har blivit opererad för det på ett sjukhus i Torremolinos, min ögonläkare på Málagas universitetssjukhus berättade för mig att blåögda personer är extra känsliga för starkt solljus och lättare utvecklar grå starr. Jag är blåögd och borde använt solglasögon då hade jag förmodligen sluppit operation. Numera går jag inte ut i solen utan, för jag har också upptäckt att det är bekvämt med solglasögon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255