Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-09-24

Stort svartbygge i centrala Barcelona

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-09-24

Antoni Gaudís berömda basilika Sagrada Familia i Barcelona har idag varit under uppbyggnad i 136 år utan någon form av kontroll från varken kommunen eller den katalanska regionalregeringen.

Dessutom har arbetet på att färdigställa basilikan ökats på till en konstnad av 50 miljoner euro årligen, något som finansieras av besökarna. Det är över 4,5 miljoner turister per år som besöker basilikan, som finns på UNESCO:s världsarvslista. Antalet besökare steg kraftigt efter det att påve Benedict XVI invigde basilikan 2010 och den anses nu vara världens mest populära turistattraktion.

Sagrada Familias byggnadskommitté planerar att färdigställa kyrkan som lämnades oavslutad när Gaudí dog 1926 – för att hedra arkitekten vill de ha kyrkan klar till år 2026.

Men trots den enorma effekten bygget har på området så saknar byggnaden ett kommunalt bygglov. Det enda tillståndet som finns är från 1882 när Sant Martí de Provençals stadshus gav Gaudí i uppdrag att ta fram en plan, något som han inte gjorde. Basilikan är inte ens upptagen i fastighetsregistret, sedan 1995 finns det bara registrerat en tomt som tillhör Barcelonas stift.

Efter mer än ett sekel utan någon som helst övervakning började byggnadsstyrelsen och Barcelonas borgmästare Ada Colau att förhandla under 2015 för att reglera byggnaden och licensutbetalningar i en särskild stadsplan. Denna planeras att offentliggöras i slutet av detta året och fram till dess fortsätter arbetet vid basilikan.

Bristen på planering och övervakning hare inneburit att byggnaden inte uppfyller byggnormerna. Det har också upptäckts att flera delar av byggnader ligger utanför tomten och inkräktar på både trottoarer och gatumark.

Esteve Camps ordförande för byggnadskommittén säger att han är skyldig att slutföra Gaudís ursprungliga design. Detta inkluderar enligt arkitekten en enorm entré som skulle kräva rivning av nästan två kvarter, expropriering av företag och cirka 150 bostäder. "Som Gaudis arvingar kommer vi att försvara avslutningen av hans projekt i förhandlingarna," sa Camps.

Samtidigt har den katalanska regionalregeringen sagt att den inte kommer att ingripa - även om basilikan Sagrada Familia beviljades kulturarvsbeskrivning (BIC), vilket innebär att eventuella ändringar i byggnaden måste övervakas av den regionala myndigheten. Den katalanska regionalregeringen argumenterar dock för att den inte har "skyldigheten att övervaka arbetet eftersom det inte påverkar den del som skapats av Gaudí."

Cirka 70% av basilikan har slutförts tack vare ökningen av turistbesöken. Jesu Kristi Torn, det högsta av de planerade 18 tornen kommer att nå 172,5 meter år 2022, detta gör tornet till den högsta byggnaden i Barcelona. I nuläget är tornet 85,4 meter högt.

Det finns emellertid oro över att planerna för Sagrada Familia inte följer Gaudís ursprungliga konstruktioner. Basilikan kommer till exempel att ha sju dörröppningar tillägnad de kristna sakramenten något som aldrig skissades av den kände arkitekten.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255