Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-09-10

Elpriset stiger i Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-09-10

I augusti nådde elpriset sin högsta nivå med en ökning på 11 procent jämfört med samma månad förra året. Höjningarna av elpriset har därefter fortsatt in i september och förväntas fortsätta uppåt.

Nu när den spanska semesterperioden är till ända fortsätter priserna uppåt, under den första septemberveckan steg priset med 21,3 procent jämfört med samma period förra året.

Grossistpriset på el började stiga redan i april, årets hittills billigaste dag vad beträffar grossistpriset på el var den 30 mars – då kostade elen 4,50 €/Mwh. Sen har det bara stigit, den dyraste dagen hittills i år var den 5 september då kostade elen 74,58 €/Mwh.

Francisco Valverde, analytiker på elmarknaden försäkrar att regleringen av koldioxidutsläppsrätter är en av de faktorer som starkt påverkar prisökningen. Denna marknad som startade i Europa för tio år sedan för att bestraffa användningen av smutsig energi har stigit de senaste månaderna efter det att EU har godkänt en reform för att dra tillbaka marknadsrättigheterna. I september noterades detta till 20,5 euro per ton, det är tre gånger så mycket som motsvarande period förra året. Samtidigt fortsätter Brent att pressa upp priset på gas som hotar att överstiga 80 dollar per fat i september, jämfört med 50 dollar i september 2017. ”Dessutom finns det stängda kärnkraftverk i Frankrike” tillägger Valverde. ”Det är en perfekt cocktail som påverkar den iberiska grossistmarknaden och hela Europa”.

Om inte regeringen kommer med några adekvata åtgärder för att begränsa prishöjningarna förväntas priserna fortsätta att stiga året ut. Enligt energiminister Teresa Ribera finns det en plan som regeringen arbetar på, den skall presenteras för kongressen den 19 september. (I skrivande stund har Spanien tillsammans med Portugal Europas näst dyraste elpriser, det är bara Italien som är värre).

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255