Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-08-24

Spanien utvisar 116 papperslösa som stormade Ceuta

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-08-24

116 migranter som på illegal väg stormade den spanska enklaven Ceuta i onsdags kommer att skickas tillbaka till Marocko. Spanska regeringen tillämpar för första gången ett avtal som skrevs mellan regeringarna i Rabat och Madrid 1992.

Som Svenska Magasinet berättade på torsdagen upplevde den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika en av de mest våldsamma dagarna när hundratals migranter försökte ta sig in i Ceuta i onsdags. Omkring 300 personer, i huvudsak unga män från länder söder om Sahara, stormade gränspassagen utrustade med flaskor innehållande blod, kalk, batterisyra och avföring samt stenar. Sju gränsvakter skadades och fick uppsöka sjukvård.

Antalet migranter som lyckades ta sig in har skrivits ned från 166 till 118. 116 av dessa kommer att skickas tillbaka till Marocko. Två är minderåriga och kommer att vara kvar i Spanien tillsvidare.

I 30 års tid har det varit stormningar och upprepade problem i den två spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika. Enligt den spanska nyhetsbyrån Colpisa har Spanien suttit i hårda förhandlar med Marocko efter den 26 juli då 602 migranter lyckades att ta sig in i Ceuta. Den gången utspelade sig inte lika våldsamma scener som i onsdags.

I februari 1992 undertecknade Spaniens och Marockos inrikesministrar, José Luis Corcuera respektive Driss Basri, ett avtal i Madrid. Avtalet gick ut på att Marocko skulle ta tillbaka migranter som på olaglig väg hade tagit sig in i Spanien från Marocko. Förutsättningen var att Spanien lämnade in en begäran till Marocko om att ta tillbaka dessa migranter senast tio dagar efter att det hade inträffat.

Det är alltså detta avtal från 1992 som Spanien tvingar Marocko att följa. 116 migranter kommer alltså att skickas tillbaka till Marocko.

Bara vid ett tillfälle tidigare har avtalets följts. Det var i september 2012 som 71 migranter satt fast på den lilla spanska klippön Isla de Tierra 120 kilometer utanför Marockos kust. Den gången valde regeringen i Rabat att Marocko skulle ta tillbaka dessa migranter.

Under gårdagen delade gränspolisen in de 116 migranterna i grupper på tio och 20 för att ta fingeravtryck och fastställa deras identitet. De fick sina rättigheter upplästa hur migranter kan söka asyl. De fick också besked att de utvisas på grund av olaglig inresa. Ingen ska ha valt att söka asyl.

Läs mer: Gränspolis utsatta för bilbatterisyra, avföring och blod

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255