Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-08-14

En tiondel av muslimska kulturcenter bevakas

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-08-14

Mezquitas sin kontroll, Moskéer utan kontroll, är rubriken på en ledare i Diario SUR idag tisdag med anledning av att spansk polis har cirka 200 muslimska center under bevakning. Sammantaget finns det i Spanien mellan 2.100 till 2.200 muslimska kulturföreningar, moskéer eller källarmoskéer. Ämnet diskuteras flitigt just nu i spansk media med anledning av att årsdagen för terrorattentaten i Katalonien är på fredag.

Den terrorgrupp som var verksam i Ripoll i Katalonien och som utfärdade attentaten styrdes av imamen Abdelbaki Es Satty. Totalt åtta ungdomar ingick i terrorcellen. Ungdomarna hjärntvättades i moskén i Ripoll.

Avdelningen CITCO (Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado) i den spanska underrättelsetjänsten som arbetar med terrorism säger att i sex eller sju procent av de moskéer, källarmoskéer eller muslimska kulturföreningar som finns i Spanien förkunnas Salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam.

Även svensk media har tidigare i år rapporterat att den har vuxit sig starkare i Sverige. På flera platser i svenska städer påverkar salafister numera vardagen genom påtryckningar och hot.

Underrättelsetjänsten i Spanien medger att de inte har resurser att övervaka vad som förkunnas i de 1.566 ”officiella” anläggningarna och i de mer än 600 muslimska kulturföreningar som finns i landet. De muslimska föreningar som finns i Spanien skiljer sig i sina mål, inriktning, ursprung, finansiering och verksamhet. Samtidigt är det runt 1.200 imamer som rör sig i Spanien.

Förutom de officiella moskéer eller anläggningar som finns i Spanien finns även ”förklädda moskéer” i garage, köttbutiker eller andra affärslokaler som omvandlas till provisoriska moskéer.

Abdelbaki Es Satty som var ledare för terrorgruppen var även imam inom Comunidad Islámica de Annour de Ripoll. Trots att mannen var registrerad hos spanska antiterroristtjänsten så övervakades han inte.

Det är liknande misstag som spanska underrättelsetjänsten i framtiden vill undgå.

Underrättelsetjänsten är även kritisk till att det finns en oenighet bland de muslimska organisationerna i Spanien när det kommer till att lagstifta vilka som utnämns som religiösa ledare och hur tillstånd ges när muslimska kulturföreningar ska öppna.

Som det är nu kan vem som helst klättra upp i en predikstol i en moské och förkunna, säger en av experterna hos CITCO. Till skillnad mot andra religioner har muslimerna ingen ”reglerad person” som exempelvis prästerna i katolska kyrkan.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255