Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-08-10

Avled i blödarfeber - exotiska sjukdomar här för att stanna

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-08-10

Efter att en 74-årig man i Ávila nyligen avlidit i blödarfeber eller Krim-Kongo hemmarogisk skriver idag spanska tidningar att flera exotiska sjukdomar har kommit till Spanien för att stanna. Mannen blev biten av en fästing den 24 juli i samband med en jakt i Helechosa de los Montes i Badajoz. Han avled 15 dagar senare på ett sjukhus i Ávila.

Det är det andra offret som avlider i blödarfeber i Spanien. 2016 avled en 62-årig man på sjukhuset Hospital Gregorio Marañón i Madrid skriver dagstidningen ABC på fredagen.

Enligt ett officiellt uttalande från regionalregeringen i Castilla y León avled den 74-årige mannen på morgonen den 8 augusti. Ungefär en vecka efter de första symptomen på den dödliga sjukdomen.

Enligt José Antonio Pérez Molina, läkare vid ett nationellt center för tropisk medicin vid sjukhuset Hospital Ramón y Cajal i Madrid, har globaliseringen större inverkan än den globala uppvärmningen.

”Spanien har en speciell plats i världen, subtropiskt klimat och en bro mellan Europa och Afrika där migranter, turister och flyttfåglar passerar. Det är en korridor” säger Pérez Molina till tidningen.

Reseportalen myggfeber.se skriver att Krim-Kongo hemmarogisk (blödar) feber har påträffats i flera länder i Europa. Det finns idag inget vaccin eller behandling. Krim-Kongo sprids huvudsakligen via fästingar. Smittan kan spridas från människa till människa via blod och andra kroppsvätskor.

De första symtomen är oftast förkylning med feber, huvudvärk, muskelsmärta, buksmärta, diarré och halsont. I de mer allvarliga fallen uppkommer även blödningar från näsa och tandkött, blodiga kräkningar och blödningar i inre organ. Sjukdomen hör till gruppen virala hemorragiska febrar och räknas till de riktigt allvarliga tropiska sjukdomarna som finns i världen.

Krim-Kongo finns i flera länder men problemet är störst i Turkiet. Mellan åren 2002 och 2012 har 174 personer avlidit av sjukdomen i landet.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255