Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-07-18

Spanska utflyktsmål, del 18

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-07-18

Del arton av spanska utflyktsmål bjuder på en mytomspunnen stad som dessutom är en av Spaniens äldsta städer, med anor från 500 talet före Kristus. Men i området bodde det människor långt innan dess, det finns grottmålningar som är 25.000 år gamla i Cueva de la Pileta, 8 km utanför staden.

Staden har många intressanta sevärdheter och en stor portion charm. Ronda heter staden och den ligger cirka 740 meter över havet i det mycket bergiga området Serrania de Ronda. Staden ligger på en platå som är delad på mitten av El Tajo, som är en mycket djup klyfta och på botten av klyftan rinner floden Guadalevin.

Av Jonny Erixon

Utsikt mot söderNär man ser bilder från Ronda så är nästan alltid en av de tre broarna över El Tajo som är huvudmotivet. Det är den nyaste bron ”Puente Nuevo” som är fotoobjektet nummer ett, det är den högsta av broarna och den går 120 meter över ravinbotten, den började byggas 1751 och stod färdig 1793. Bron är förknippad med mycket tragik, arkitekten som konstruerade bron trillade ner och slog ihjäl sig när han skulle sträcka sig efter sin hatt som blåst av. Under inbördeskriget kastades republikanska sympatisörer ut från bron och under 1700-talet slängde man ner hästar som skadats på tjurfäktningsarenan.

Puente NuevoRonda förknippas ofta med banditer och tjurfäktning och har fått ett skimmer av romantik över sig. Och på 1800-talet var staden ett näste för banditer, dessa landsvägsrövare härjade i bergen runt staden och rånade resenärerna på värdesaker. Dessa banditer kände till trakten och var mycket listiga, vissa av dem har sedan blivit legender. Och det var även här som den moderna tjurfäktningen uppfanns av den kände matadoren Pedro Romero. Här finns också Spaniens äldsta och bäst bevarade tjurfäktningsarena, byggd redan 1784.

Men staden har många intressanta byggnader, palats, arabiska bad, kloster och museer. Ernest Hemingway och Orson Welles tillbringad många somrar i Ronda och skrev då böcker om Rondas skönhet och tjurfäktningsarena. Hemingway skrev Klockan klämtar för dig, Solen har sin gång och Döden på eftermiddagen med inspiration från händelser i Ronda.

TjurfäktningsarenanRonda ligger cirka 100 km väster om Málaga och cirka 50 km från Medelhavet. Det går en mycket kurvig men naturskön väg från kusten upp till Ronda, den vägen heter A-397 och börjar i San Pedro Alcántara på Costa del Sol – bilfärden från kusten tar cirka en timme. Men man kan också ta sig dit på fler vägar, ett trevligt alternativ är att åka från Fuengirola via Coin, Alozaina och Younquera. Då får man se en god portion av Andalusiens vackra inland, den turen tar drygt 2 timmar. Vill man lämna bilen hemma så går det även att ta buss eller tåg till Ronda, tåget från Málaga tar cirka 2 timmar.

Relaterade artiklar:

Mytomspunnen främlingslegion med säte i Ronda
Ronda – uppstickaren i vinvärlden

Bildtexter: Översta bilden, Puente Nuevo, foto: Luis lopez de Ayala. Bild två visar utsikt mot söder från Puente Nuevo och bild tre Puente Nuevo, foto: Jonny Erixon. Bild fyra visar Plaza de Toros, foto: Michel Wal, (bild 2, 3 och 4 går att klicka på).
Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här (del 1-14 publicerades 2017 så eventuella angivna inträdesavgifter och öppettider kan vara ändrade):
Spanska utflyktsmål, del 1 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 2 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 3 (Costa Blanca).
Spanska utflyktsmål, del 4 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 5 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 6 (Galicien).
Spanska utflyktsmål, del 7 (La Rioja).
Spanska utflyktsmål, del 8 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 9 (Andalusien).
Spanska utflyktsmål, del 10 (Costa del Sol).
Spanska utflyktsmål, del 11 (Extremadura).
Spanska utflyktsmål, del 12 (Asturien).
Spanska utflyktsmål, del 13 (Costa de la Luz).
Spanska utflyktsmål, del 14 (Murcia).
Spanska utflyktsmål, del 15 (Kastilien och León).
Spanska utflyktsmål, del 16 (Kanarieöarna).
Spanska utflyktsmål, del 17 (Andalusien).

Under samtliga artiklar finns det en Googlekarta som visar den exakta belägenheten på utflyktsmålet.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255