Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-07-11

Tusentals kilo utgånget kött beslagtaget i Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-07-11

Under de senaste veckorna har polisen beslagtaget tusentals kilo skinka och andra köttprodukter i flera spanska provinser.

Det är Nationalpolisen och Guardia Civil som i tre separata räder har beslagtaget de för gamla köttprodukterna. I de flesta fall innan de hann komma tillbaka ut på marknaden men i några fall när de redan fanns ute på hyllorna.

Det handlar inte om några små mängder utan hundratals ton, polisen fann att det var både privatpersoner och företag som manipulerade med sigill och etiketter för att förlänga hållbarheten på utgångna livsmedelsprodukter.

Källor vid Guardia Civil och hälsovårdsministeriet säger att operationerna utfördes helt oberoende av varandra. Men att vidare undersökningar skall göras för att utröna om det finns kopplingar mellan fallen.

KöttfuskFörut var det ett problem med att produkter av lägre kvalitet märktes som högkvalitet som t.ex.”Pata Negra” en skinka från iberisk gris av hög kvalitet. Men detta förfarande har mer eller mindre försvunnit genom de kvalitetsnormer som infördes 2014. Utan numera är det utgånget kött som skulle blivit destruerat som om-märks för att kunna säljas.

Det senaste beslaget ägde rum under helgen i Fuente Vaqueros (Granada) när en patrull stoppade en kylbil för en rutinkontroll. Polisen inspekterade varorna och upptäckte misstänkta köttprodukter. De eskorterade föraren till hans destination, ett lager som innehöll 10.700 Iberiska skinkor samt kallskuret som var utgånget och dåligt och vars ägare omplacerade varorna.

En inspektion av lagret avslöjade ”avvikande” märkning" och tecken på manipulation enligt källor på Guardia Civil. En EU-förordning (1169/2011) bestämmer vilken information som måste finnas på alla livsmedelsetiketter, inkluderande utgångsdatum eller sista förbrukningsdatum, ursprung och om det innehåller allergener. Myndigheterna arbetar nu med att bestämma ursprunget för dessa produkter.

Samma källor säger också att det inte finns någon koppling mellan detta fallet och operationen i mars då de kom på 30.000 kilo utgånget fryst kött i ett lager på Mallorca. Detta köttet skulle precis distribueras ut till skolor, hotell och restauranger när tillslaget ägde rum. I ett tredje orelaterat fall upptäcktes hundratals ton skinka, kallskuret och andra köttprodukter i lager i Valencia och Extremadura.

Källor på hälsovårdsmyndigheterna i Valencia säger att fem företag har fått sina licenser återkallade och att nio står under ”speciell övervakning”. Detta har föranlett det spanska konsumentverket samt livsmedelsverket att utfärda en varning för följande märken: Jamón Bodega Alto de Aitana, Jamón Bodega Sierra Gorda, Aire de Mariola, Serranía de Ameta, El Galán, Jamones Croval, Don Enrique och Oro la Ermita.

Köttbranschorganisationen ANICE sa att den var "orolig", men avvisade begreppet ett kriminellt nätverk bakom dessa fall."Detta är brottslingar som du kan hitta i alla branscher", sade en talesman.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255