Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2018-03-26

Omkring 100 skadade efter nattens upplopp

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2018-03-26

Nio personer greps och ett hundratal skadades vid nattens upplopp i Barcelona i samband med en protestaktion mot gripandet av Kataloniens avsatte president Carles Puigdemont. Som Svenska Magasinet berättade under gårdagen greps Puigdemont i Tyskland 30 km från den danska gränsen. Han färdades i en bil från Helsingfors i Finland.

En europeisk arresteringsorder utfärdades på Carles Puigdemont i fredags av domaren Pablo Llarena vid Spaniens nationaldomstol. Puigdemont riskerar åtalas för högmålsbrott som kan ge upp emot 30 års fängelse.

Under söndagskvällen samlades 55.000 separatister i Barcelonas centrum. Ett dussintals sopcontainer sattes i brand, cafémöbler användes som vapen mot polisen som försökte skingra massorna. Separatisterna samlades utanför centralregeringens kansli i Barcelona samt utanför det tyska konsulatet för att protestera.

Den regionala poliskåren Mossos d'Esquadra grep nio personer uppger nyhetsbyrån EFE. Enligt sjukvårdstjänsten SEM (Sistema de Emergencias Médicas) ska ett hundratal personer ha skadats. Samtliga gripna ska tillhöra Kommittén för Republikens Försvarare CDR (Comités de Defensa de la República). Även i Lleida och Tarragona hölls protestaktioner.

Det blir delstatsdomstolen i Schleswig-Holstein som ska avgöra om Carles Puigdemont fortsatt ska vara frihetsberövad i avvaktan på utlämning till Spanien. Det är en process som kan ta mellan tio till 60 dagar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett uttalande att det är en konflikt som måste lösas efter den spanska grundlagen.

Steffen Seibert, talesperson för den tyska regeringen, har inte velat svara på frågan varför myndigheterna i Sverige och Danmark inte grep Carles Puigdemont. En europeisk arresteringsorder utfärdades i fredags när Puigdemont skulle lämna Finland med flyg. I stället valde han personbil som efter färjan mellan Helsingfors och Stockholm fortsatte genom södra Sverige, vidare genom Danmark till Tyskland där han slutligen greps.

Utrikesdepartementet har inte uppdaterat sin reseinformation efter nattens händelse. UD skriver följande på sin webbplats:

Den 27 oktober godkände Kataloniens autonoma regionparlament en resolution om självständighet. Med anledning av detta kan det förekomma demonstrationer och vissa oroligheter i Barcelona och övriga Katalonien. Regionalt nyval ägde rum den 21 december 2017.

Ambassaden har inte några indikationer på att det skulle råda oroligheter som är av sådan art att det skulle vara förenat med stor risk för personlig säkerhet att resa till Katalonien, särskilt Barcelona. Demonstrationer och folksamlingar bör undvikas och det är lämpligt att följa utvecklingen i lokala medier samt lokala myndigheters anvisningar.

Läs mer: Puigdemont greps i Tyskland efter flykt genom Sverige
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255