Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-12-22

Fortsatt oklart läge i Katalonien – nyval 30 maj?

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-12-22

Efter gårdagen regionala extraval i Katalonien står det klart att separatisterna fortsatt har egen majoritet i parlamentet. Trots att mittenhögerpartiet Ciudadanos vinner valet och blir största parti samtidigt som det antikapitalistiska CUP tappar har separatisterna majoriteten i parlamentet. Trots att CUP förlorade 145.000 röster och sex mandat blir partiet återigen vågmästare precis som efter valet 2015.

De katalanska regionala nationalisterna och separatisterna stärkte inte sina positioner. De två största partierna, koalitionen JuntsxCat och det republikanska partiet ERC ökar från 62 mandat till 66 men samtidigt backar stödpartiet det antikapitalistiska CUP med sex mandat. Tillsammans har separatisterna egen majoritet vilket betyder att det parlamentariska läget i Katalonien är oförändrat.

Separatisterna får tillsammans 70 mandat medan de övriga får 65 mandat. Det totala antalet mandat i det katalanska regionala parlamentet är 135 vilket gör att 68 mandat räcker för att få majoritet. Valdeltagandet var rekordhögt med 81,94 procent.

Valet stora partivinnare är mittenhöger partiet Ciudadanos som ökar med 12 mandat till 37 vilket är tre fler än koalitionen JuntsxCat.
”Resultatet visar att separatisterna inte kan använda uttrycket att vi katalaner vill bryta oss loss från Spanien. Det är inte alla som vill det” sa Ciudadanos regionala partiledare i Katalonien Inés Arrimadas i natt.

Valet stora förlorare är Partido Popular som tappar hela åtta mandat jämfört med valet valet 2015. Även Cat Comú-Podem (Podemos), -3, samt CUP, -6, tappar också. Socialistpartiet PSC som under valet har haft en hög svansföring som det parti som utgett sig för att kunna försona och lösa upp den komplicerade situationen i Katalonien ökade bara med ett mandat.

Nu blir det koalitionen JuntsxCat tillsammans med republikanska ERC som ska försöka bilda regional regering. Och de måste få stöd av det antikapitalistiska CUP som politiskt befinner sig långt till vänster på den politiska skalan. Den 23 januari ska en regional regering presenteras.

Efter valet 2015 krävde CUP att en folkomröstning om regionens självständighet skulle utlysas annars tänkte de inte ge sitt stöd. Vilka krav och tongångar som kommer att höras nu är oklart.

Lyckas inte koalitionen JuntsxCat tillsammans med republikanska ERC få till ett regeringsunderlag väntar nyval den 30 maj.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255