Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-09-21

Mario Vargas Llosa: ”Oberoende är en sjukdom som vuxit i Katalonien”

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-09-21

Jag tror inte att någon folkomröstning kommer att äga rum i Katalonien och jag förväntar att regeringen kommer att förhindra en statskupp. Det sa den spansk-peruanen Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa, i samband med ett besök i Madrid.

Den kände Nobelpristagaren beskriver nationalisternas kamp i Katalonien som ”nonsens, en orimlighet som inte har något att göra med verkligheten att göra”.

”Oberoende är en sjukdom som har vuxit i Katalonien och det är beklagligt att de går utöver de rättsliga och demokratiska institutionerna” säger Mario Vargas Llosa när han besökte Madrid för att presentera boken Conversación en Princeton.

Under natten har det varit oroligt i Barcelona. Bilar som tillhör Guardia Civil har klottrats ned av medlemmar till vänsterrevolutionära CUP.

Samtidigt säger representanter i EU att den spanska konstitutionen eller grundlagen ska försvaras. Det finns inget officiellt uttalande från EU kring den konkreta situationen och vad som händer just nu i Katalonien.

Euro-områdets president, Valdis Dombrovskis, försäkrade igår tillsammans med EU-kommissionen president Jean-Claude Juncker samt vicepresidenten Frans Timmermans och upprepade:

”Jag kan upprepa det femtio gånger om jag behöver. Vad kommissionen säger är att vi förväntar oss att medlemsstaterna och deras medborgare respekterar konstitutionella beslutet i våra medlemsstater”.

I svensk media har tonläget höjts. Både tidskriften journalisten och SvT beskriver situationen i Katalonien som att militärpolis har sats in när det i verkligheten rör sig om tillslaget ”operación Anubis” i en gemensam insats av gendarmer vid Guardia Civil och den regionala poliskåren Mossos d'Esquadra.

Rubriker som ”Spansk militär hotar att stänga medier i Barcelona” har använts medan SvT valde en mer mjukare linje med ”spansk polis hotar stänga medier i Barcelona”.

Reportern Johannes Nesser på tidskriften journalisten använder uttrycken militär och militärpolis vid tio tillfällen i en text.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255