Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2017-07-18

Danske IS-krigaren: Spåren som ledde till Solkusten

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2017-07-18

Det var frukterna av ett lyckosamt polisarbete som gjorde att den tidigare IS-krigaren och danske medborgaren Ahmed Samsam, 27, kunde gripas på ett hotell i Benahavís på den spanska Solkusten 30 juni. Den 27-årige mannen som är född i Danmark av syriska föräldrar har en historia med organiserad brottslighet, drog- och vapenhandel bakom sig.

Svenska Magasinet skrev om gripandet 3 juli. Allt fler detaljer har släppts de senaste dygnen. Ahmed Samsam ingick i den sunniextremistiska jihadistgruppen IS mellan 2012 och 2015 då han deltog i IS-attacker mot Raqqa och stadens flygplats. Staden ansågs som huvudstad i det självutropade kalifatet som nu håller på att återerövras av den internationella koalitionen.

Ahmed Samsam kom till Spanien 14 juni där en av mannens bröder är resident. Samsam avvek från Danmark dagen innan ett fängelsestraff skulle verkställas. Guardia Civil lokaliserade Ahmed Samsam till provinsen Málaga bara en vecka efter att han hade lämnat Danmark.

Guardia Civil hade mannen under bevakning under en tid för att kartlägga umgängeskretsen innan gripandet skedde på hotellet.

Enligt poliskällor som den spanska dagstidningen ABC citerar var Ahmed Samsam iförd västerländska kläder under sin tid i frihet på Solkusten. Han åtföljdes i regel av fyra personer när de anlände och lämnade hotellet i Benahavís, en liten kommun i bergen några mil från Marbella på Costa del Sol.

De betalade alltid kontant. De rökte, drack alkohol, umgicks med kvinnor. De rökte även hasch, enligt uppgifter till tidningen. Samsam ska även ha haft kontakt med personer för att komma över vapen och skottsäkra västar.

Förutom att mannen hade sin bror bosatt i provinsen Málaga finns det andra orsaker till att han valde Solkusten. Enligt Ana Salinas, professor i internationell rätt vid Málaga universitet och som är knyten till Europarådets antiterrorismkommitté (Codexter) är Spaniens södra kust med sin närhet till Nordafrika en idealistisk plats.

Här finns ett nätverk av kriminella grupper som är inblandade i människohandel, drog– och vapenhandel säger Ana Salinas till dagstidningen Málaga Hoy.

Spansk polis gör ständiga gripanden av kriminella på kusten som har kopplingar till organiserad brottslighet.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255