Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Januari 2022

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Munskydd! Att det ska vara så svårt!

NÄR SPANIEN I SLUTET AV ÅRET ÅTER IGEN INFÖRDE krav att bära munskydd utomhus kunde man på sociala media läsa många upprörda röster om just detta, i synnerhet från svenskar med avsikt att fira helgerna här. En del uttryckte sitt missnöje om den återinförda restriktionen och att det vore bättre att stanna hemma än att tvingas bära mask. Hur orkar man ens bry sig om något så trivialt, var min tanke när jag skrollade igenom allt detta gnällande, när här finns så många andra fördelar så här års. Även vintertid flödar D-vitaminerna här i solen – en behövlig boost för immunförsvaret och vintervita svenskar!


Rubén är vinchef på PM&Vänner i Växjö som har en av Sveriges största och mest välsorterade vinkällare som rymmer cirka 5.400 olika viner.

Spansk merittyngd sommelier i Sverige

Vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Det är en fascinerande resa som Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero i Burgosprovinsen i regionen Castilla y León har gjort.


Rias Baixas är en av Spaniens främsta vitvinsregioner.

Rubéns vintips till Svenska Magasinets läsare

Rubén rekommenderar vita viner från Jerez och då menar vi inte Fino eller Manzanilla. Här produceras utmärkta vanliga vita viner på Palomino utöver Moscatel och Pedro ximénez som också odlas här.


Statyn som föreställer Bernardo de Gálvez är gjord av Málagaskulptören Jaime Pimentel och avtäcktes 2014

Har du besökt ”lilla Madrid”?

Den lilla byn Macharaviaya i Axarquía öster om Málaga har sitt eget kapitel i historien. Här firas USA:s självständighetsdag högtidligt. Under 1700-talet blev byn känd som ”lilla Madrid” på grund av dess inflytande på kung Carlos III:s hov genom familjen Gálvez och Bernardo som grundade Galveston i Texas.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - Den tysta pandemin

Smittade, incidenstal, covidpatienter, vaccin, restriktioner, täckta andningsvägar och avstånd. I snart två års tid har vi matats med det dagligen. Depressioner och självmord som följer i pandemins spår talas det mindre om. Trots att ”den tysta pandemin” påverkar en fjärdedel av befolkningen.


Nu planerar myndigheterna för nästa projekt. En flodpark som sträcker sig 54 kilometer in i landet.

Del av Guadalhorcefloden blir flodpark

Naturvårdsområdet vid flodmynningen río Guadalhorce är ett av de populäraste utflyktsmålen på Solkusten. Nu planerar myndigheterna för nästa projekt. En flodpark som sträcker sig 54 kilometer in i landet.


Få städer i världen har en sådan mäktig ”port” som Segovia. Akvedukten är 28,5 meter

Upptäck Spanien! Sagolika Segovia

Cirka 90 minuters bilresa från Spaniens hjärta Madrid når du Segovia i det historiska Castilla y León. Det är tre saker som drar turister från världens alla hörn: Akvedukten, fästningen Alcázar och cochinillo asado, grillad spädgris.


Peter Gustafsson PG Golf & Sports Academy

PG GOLFSKOLA: Bemästra närspel!

I det här numret fokuserar vi på PG Golf & Sports Academy på att förbättra ditt närspel runt greenerna, det absolut viktigaste men ändå svåraste momentet i golfen att bemästra. Vi som älskar golf ser även proffsspelare misslyckas runt greenerna.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Kära svenskar, idealista är inte samma sak som hemnet.se

Efter att en svensk fond köpt upp den spanska bostadsportalen Idealista.com i slutet av 2020 har svenska befolkningen fått upp ögonen för den. Speciellt under 2021 har vi fått in mycket fler förfrågningar från Sverige via våra annonser på Idealista, en portal där vi tidigare fått flest svar från spanska kunder.


Hål 10, ett vackert golfhål (bild klubbens hemsida) inte så långt, 247 mtr från gul tee men här gäller det att träffa fairway, det är även vatten framför green.

Estepona golf: En bra totalupplevelse

Vid vårt besök i november så håller inte banan sin högsta klass gällande skötsel och finish, ägarna har kämpat hårt under pandemin. Men det väger den trevliga och tillmötesgående personalen upp. Vi fick en liten rundvandring och vi blev väl omhändertagna och välkomnade. Mycket trevligt.


Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomi: Bolån - Varför kan vissa låna 100%?

När man lånar till sitt boende eller vill köpa en fastighet i Spanien kan man vanligen låna upp till 70% av värdet så kallat LTV ratio - Loan To Value även om man inte är skriven i Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Skatt & Juridik: Hyresavtal och besittningsrätt

Den spanska hyreslagen, förkortad LAU, Ley de Arrendamientos Urbanos, delar upp hyresområdet i två delar: • Uthyrning av bostad (artikel 2) • Uthyrning för annat ändamål (artikel 3)


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Ofta EKO ibland REKO sällan PK

Jenny svärmar kring... Är du ledare eller följare? - Del 2


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Spanska inbördeskriget 1936-1939

Det började i Nordafrika. Klockan fem på morgonen den 18 juli 1936 gjorde en arméförläggning i Melilla i Nordafrika uppror och arresterade eller avrättade sina republikanska kollegor. Dagen efter gjorde flera andra militärledare samma sak runt om i Spanien. Sevilla föll först och därefter stad efter stad i resten av Andalusien. Den 20 juli 1936 kunde man se tusentals Madridbor med vapen i hand. Det spanska inbördeskriget hade starta.


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Vi leker tjurfäktning i Ronda

Jenny surrar med liv och lust i bloggen på www.svenskamagasinet.es om att det inte bara är klassrum och glosplugg på Folkhögskolan Hvilan/Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirolas sommarkurs i spanska. Härliga utflykter ingår!


Svenska Magasinet i Spanien

Kungarnas parad i Monda

BYN MONDA VALDE att genomföra sin kungaparad på trettondags-afton även om många andra orter ställde in. Tre traktordragna vagnar förde kungarna Melchor, Caspar och Baltasar längs huvudgatan som under färden kastade ut massor med godis.


Svenska Magasinet i Spanien

Välkommen 2022!

NYÅRSDAGEN ÄR PARTYTIME hos Banana Tree på strandpromenaden i Marbella. Fullsatt och med en fantastisk positiv stämning, här sjunger man med, dansar och ler tills solen går ner.


Svenska Magasinet i Spanien

JULFEST I NERJA MED JOHAN STENGÅRD

DET BLEV SUCCÉ när familjen Ruiz på den svenska butiken Hemlängtan i Nerja ordnade julfest tillsammans med Restaurangen Sevillano. Höjdpunkten blev när saxofonisten Johan Stengård och sångaren/gitarristen Patrik Lundgren intog scenen och bjöd på sköna toner.


Svenska Magasinet i Spanien

Vithas - Dags för ny hälsocheck?

Att lämna bilen på service och kontroll anses som viktigt för oss alla, men hur ser vår egen hälsokontroll ut egentligen? Går vi till läkaren bara när vi är sjuka? Ju äldre vi blir ju viktigare är det att hålla koll på förändringar i kroppen och serva småfelen med av läkarna rekommenderade åtgärder för att bibehålla en god hälsa lite längre. Vi skickade Svenska Magasinets numera pensionerade kollega Christer som snart ska fylla 75 år på en hälsokontroll.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Kastrering av tik- och hanhund

Här i Spanien har veterinärer generellt sett stor rutin av kastrering av hund. Prislappen för ingreppet skiljersig markant från vad det skulle kosta att kastrera din hund i Sverige. Se dock till att din hund inte är för ung när kastrationen görs. Hundens tillväxtzoner behöver slutas först.


Svenska Magasinet i Spanien

Charlotta Östing flyttar till Body Works

Charlotta Östing är legitimerad naprapat och akupunktör som kan hjälpa dig när kroppen protesterar. Jag har flyttat till fantastiska lokaler hos BodyWorks i San Pedro, precis bredvid Mc Donalds i shopping centret La Colonia. Det finns mycket bra parkeringsmöjligheter på och runt det lilla torget där. 


Svenska Magasinet i Spanien

Ger övergivna hundar och katter en ny chans

APAA Nerja ( Associacion de la Protection of Animales Abandones) är en seriöst arbetande förening som tar hand om och omplacerar hundar och katter som startade för ca 6 år sedan i Nerja. Det finns en styrelse och förening är korrekt registrerad. 


Svenska Magasinet i Spanien

Dags att köra på el

Elfordon är smidigt, ekonomiskt och miljövänligt. De passar perfekt i stadsmiljö och som pendlingsfordon till och från arbete. Ni slipper bilköer och “svävar fram” ljudlöst. Vi är specialiserade på elfordon såsom elscooter och elcykel med intressant prestanda. Vi säljer bara väl beprövade modeller som håller hög kvalité och bra priser.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255