Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Januari 2022

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Munskydd! Att det ska vara så svårt!

NÄR SPANIEN I SLUTET AV ÅRET ÅTER IGEN INFÖRDE krav att bära munskydd utomhus kunde man på sociala media läsa många upprörda röster om just detta, i synnerhet från svenskar med avsikt att fira helgerna här. En del uttryckte sitt missnöje om den återinförda restriktionen och att det vore bättre att stanna hemma än att tvingas bära mask. Hur orkar man ens bry sig om något så trivialt, var min tanke när jag skrollade igenom allt detta gnällande, när här finns så många andra fördelar så här års. Även vintertid flödar D-vitaminerna här i solen – en behövlig boost för immunförsvaret och vintervita svenskar!


Rubén är vinchef på PM&Vänner i Växjö som har en av Sveriges största och mest välsorterade vinkällare som rymmer cirka 5.400 olika viner.

Spansk merittyngd sommelier i Sverige

Vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Det är en fascinerande resa som Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero i Burgosprovinsen i regionen Castilla y León har gjort.


Rias Baixas är en av Spaniens främsta vitvinsregioner.

Rubéns vintips till Svenska Magasinets läsare

Rubén rekommenderar vita viner från Jerez och då menar vi inte Fino eller Manzanilla. Här produceras utmärkta vanliga vita viner på Palomino utöver Moscatel och Pedro ximénez som också odlas här.


Statyn som föreställer Bernardo de Gálvez är gjord av Málagaskulptören Jaime Pimentel och avtäcktes 2014

Har du besökt ”lilla Madrid”?

Den lilla byn Macharaviaya i Axarquía öster om Málaga har sitt eget kapitel i historien. Här firas USA:s självständighetsdag högtidligt. Under 1700-talet blev byn känd som ”lilla Madrid” på grund av dess inflytande på kung Carlos III:s hov genom familjen Gálvez och Bernardo som grundade Galveston i Texas.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - Den tysta pandemin

Smittade, incidenstal, covidpatienter, vaccin, restriktioner, täckta andningsvägar och avstånd. I snart två års tid har vi matats med det dagligen. Depressioner och självmord som följer i pandemins spår talas det mindre om. Trots att ”den tysta pandemin” påverkar en fjärdedel av befolkningen.


Nu planerar myndigheterna för nästa projekt. En flodpark som sträcker sig 54 kilometer in i landet.

Del av Guadalhorcefloden blir flodpark

Naturvårdsområdet vid flodmynningen río Guadalhorce är ett av de populäraste utflyktsmålen på Solkusten. Nu planerar myndigheterna för nästa projekt. En flodpark som sträcker sig 54 kilometer in i landet.


Få städer i världen har en sådan mäktig ”port” som Segovia. Akvedukten är 28,5 meter

Upptäck Spanien! Sagolika Segovia

Cirka 90 minuters bilresa från Spaniens hjärta Madrid når du Segovia i det historiska Castilla y León. Det är tre saker som drar turister från världens alla hörn: Akvedukten, fästningen Alcázar och cochinillo asado, grillad spädgris.


Peter Gustafsson PG Golf & Sports Academy

PG GOLFSKOLA: Bemästra närspel!

I det här numret fokuserar vi på PG Golf & Sports Academy på att förbättra ditt närspel runt greenerna, det absolut viktigaste men ändå svåraste momentet i golfen att bemästra. Vi som älskar golf ser även proffsspelare misslyckas runt greenerna.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Kära svenskar, idealista är inte samma sak som hemnet.se

Efter att en svensk fond köpt upp den spanska bostadsportalen Idealista.com i slutet av 2020 har svenska befolkningen fått upp ögonen för den. Speciellt under 2021 har vi fått in mycket fler förfrågningar från Sverige via våra annonser på Idealista, en portal där vi tidigare fått flest svar från spanska kunder.


Hål 10, ett vackert golfhål (bild klubbens hemsida) inte så långt, 247 mtr från gul tee men här gäller det att träffa fairway, det är även vatten framför green.

Estepona golf: En bra totalupplevelse

Vid vårt besök i november så håller inte banan sin högsta klass gällande skötsel och finish, ägarna har kämpat hårt under pandemin. Men det väger den trevliga och tillmötesgående personalen upp. Vi fick en liten rundvandring och vi blev väl omhändertagna och välkomnade. Mycket trevligt.


Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomi: Bolån - Varför kan vissa låna 100%?

När man lånar till sitt boende eller vill köpa en fastighet i Spanien kan man vanligen låna upp till 70% av värdet så kallat LTV ratio - Loan To Value även om man inte är skriven i Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Skatt & Juridik: Hyresavtal och besittningsrätt

Den spanska hyreslagen, förkortad LAU, Ley de Arrendamientos Urbanos, delar upp hyresområdet i två delar: • Uthyrning av bostad (artikel 2) • Uthyrning för annat ändamål (artikel 3)


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Ofta EKO ibland REKO sällan PK

Jenny svärmar kring... Är du ledare eller följare? - Del 2


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Spanska inbördeskriget 1936-1939

Det började i Nordafrika. Klockan fem på morgonen den 18 juli 1936 gjorde en arméförläggning i Melilla i Nordafrika uppror och arresterade eller avrättade sina republikanska kollegor. Dagen efter gjorde flera andra militärledare samma sak runt om i Spanien. Sevilla föll först och därefter stad efter stad i resten av Andalusien. Den 20 juli 1936 kunde man se tusentals Madridbor med vapen i hand. Det spanska inbördeskriget hade starta.


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Vi leker tjurfäktning i Ronda

Jenny surrar med liv och lust i bloggen på www.svenskamagasinet.es om att det inte bara är klassrum och glosplugg på Folkhögskolan Hvilan/Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirolas sommarkurs i spanska. Härliga utflykter ingår!


Svenska Magasinet i Spanien

Världspremiär på Flabbamenco

Johan Stengård, Joakim Niehoff och Antonio Guerra bjöd på en härlig Flabbamencoshow på kulturhuset Centro Cultural Villa i Nerja.


Svenska Magasinet i Spanien

Kungarnas parad i Monda

BYN MONDA VALDE att genomföra sin kungaparad på trettondags-afton även om många andra orter ställde in. Tre traktordragna vagnar förde kungarna Melchor, Caspar och Baltasar längs huvudgatan som under färden kastade ut massor med godis.


Svenska Magasinet i Spanien

Välkommen 2022!

NYÅRSDAGEN ÄR PARTYTIME hos Banana Tree på strandpromenaden i Marbella. Fullsatt och med en fantastisk positiv stämning, här sjunger man med, dansar och ler tills solen går ner.


Elvira Herrador Quero, kommunalrådet inom kultur och turism, Rodrigo Romero, Svenska skolans föreningschef Per Hvid Hansen, kommunalrådet inom utbildning Carmen Díaz Ruiz, Catharina Hvid-Hansen och Ola Josefsson

Utställning om Raoul Wallenberg i Fuengirola

Utställningen om Raoul Wallenberg arrangerades i kulturhuset Casa de la Cultura i Fuengirola med temat ”Para mí, no hay otra opción”, För mig finns inget annat alternativ. Från den 1 februari visas utställningen på Centro Sefarad Israel i Madrid.


Svenska Magasinet i Spanien

JULFEST I NERJA MED JOHAN STENGÅRD

DET BLEV SUCCÉ när familjen Ruiz på den svenska butiken Hemlängtan i Nerja ordnade julfest tillsammans med Restaurangen Sevillano. Höjdpunkten blev när saxofonisten Johan Stengård och sångaren/gitarristen Patrik Lundgren intog scenen och bjöd på sköna toner.


Svenska Magasinet i Spanien

Vithas - Dags för ny hälsocheck?

Att lämna bilen på service och kontroll anses som viktigt för oss alla, men hur ser vår egen hälsokontroll ut egentligen? Går vi till läkaren bara när vi är sjuka? Ju äldre vi blir ju viktigare är det att hålla koll på förändringar i kroppen och serva småfelen med av läkarna rekommenderade åtgärder för att bibehålla en god hälsa lite längre. Vi skickade Svenska Magasinets numera pensionerade kollega Christer som snart ska fylla 75 år på en hälsokontroll.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Kastrering av tik- och hanhund

Här i Spanien har veterinärer generellt sett stor rutin av kastrering av hund. Prislappen för ingreppet skiljersig markant från vad det skulle kosta att kastrera din hund i Sverige. Se dock till att din hund inte är för ung när kastrationen görs. Hundens tillväxtzoner behöver slutas först.


Svenska Magasinet i Spanien

Charlotta Östing flyttar till Body Works

Charlotta Östing är legitimerad naprapat och akupunktör som kan hjälpa dig när kroppen protesterar. Jag har flyttat till fantastiska lokaler hos BodyWorks i San Pedro, precis bredvid Mc Donalds i shopping centret La Colonia. Det finns mycket bra parkeringsmöjligheter på och runt det lilla torget där. 


Svenska Magasinet i Spanien

Ger övergivna hundar och katter en ny chans

APAA Nerja ( Associacion de la Protection of Animales Abandones) är en seriöst arbetande förening som tar hand om och omplacerar hundar och katter som startade för ca 6 år sedan i Nerja. Det finns en styrelse och förening är korrekt registrerad. 


Svenska Magasinet i Spanien

Dags att köra på el

Elfordon är smidigt, ekonomiskt och miljövänligt. De passar perfekt i stadsmiljö och som pendlingsfordon till och från arbete. Ni slipper bilköer och “svävar fram” ljudlöst. Vi är specialiserade på elfordon såsom elscooter och elcykel med intressant prestanda. Vi säljer bara väl beprövade modeller som håller hög kvalité och bra priser.


Vi besöker populära Bodegas David Moreno

Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (30 september till 4 oktober 2022)

För tionde gången återkommer vinresan till La Rioja och Ribera del Duero. Vi besöker också det omtalade vindistriktet Cigales samt den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero. Guide på femdagarsresan är Siv Ling).


Första övernattningen är i Ronda på Hotell Reina Victoria.

Andalusien: Kultur, vin och vilda tjurar (29 - 31 mars)

Smaka, se och upplev Andalusien under en tredagarresa tillsammans med Svenska Magasinet och den auktoriserade guiden Siv Ling. Vi upplever den vilda, vackra naturen, besöker bland annat en tjuruppfödningsfarm (ingen tjurfäktning) där ”toros bravos” tillbringar fyra till fem år på de bästa betesmarkerna.


Vi gör en båttur på Dourofloden till Peso da Requa

Kultur- och vinresa till Galicien och Portugal 16-21 oktober 2022

Resan är utsåld. Väntelista finns. Efter tidigare succéer med kultur- och vinresan till Galicien och Portugal gör Svenska Magasinet den igen hösten 2022 fem nätter och sex dagar i samarbete med den auktoriserade guiden Siv B. Ling


Den romerska akvedukten i Segovia är ett av världens bäst bevarade romerska byggnadsverk.

Succéresan till Madrid återkommer med Aranjuez, Chinchon och Segovia (18 till 21 november 2022)

Upplev Spaniens hjärta och Spaniensvenskarnas huvudstad Madrid med den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet. Den populära Madridresan återkommer hösten 2022 för tolfte gången. Vi besöker det vackra Kungliga slottet Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles. I denna lummiga oas tillbringade spanska kungligheter sommarmånaderna under flera århundraden. Stadens kulturlandskap blev 2001 uppsatt på Unescos världsarvslista. Och så besöker vi mysiga Chinchon med det charmfulla oregelbundna torget med trevåningshusen med träbalkonger som omger Plaza Mayor. På torget är det tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är även känd för sin goda mat och fina likör ”Anis de Chinchon” som framställs här.


Svenska Magasinet i Spanien

Marocko, Fes och Meknes med vinprovning (3 - 7 november 2022)

Vi besöker Chefchaouen – Meknes – Volubilis – Fes – Rabat – Tanger. Fyra nätter och fem dagar med besök på vingård utanför Meknes.


Svenska Magasinet i Spanien

Marocko - legend och verklighet (framflyttad p g a stängd gräns)

Resan är tillsvidare framflyttad på grund av osäkerhet om gränsen mellan Spanien och Marocko öppnar. Vi flyger med Royal Air Maroc från Malaga till Casablanca, där vi har buss till Marrakech. I Marrakech stannar vi i 3 nätter innan vi åker till Casablanca via El Jadida vid Atlantkusten. I Casablanca stannar vi i 2 nätter så att vi hinner med en dagsutflykt till den kungliga huvudstaden Rabat.


Vi besöker Bernadottes födelsehem i Pau

Jubileumsresan till Bilbao, Biarritz, Pau, Pamplona och Covarrubias (20 till 25 april 2022)

Resan är utsåld. Väntelista finns. 2015 firade Svenska Magasinet 25 år med en jubileumsresa till Sydfrankrike och Nordspanien under ledning av den auktoriserade guiden Siv Ling. Vi besökte Bilbao, San Sebastian, Biarritz, Pau, Roncesvalles, Pamplona och Burgos. Eftersom resan blev en stor succé och vi har fått många förfrågningar blir det en ny resa 2022 tillsammans med vår erkänt duktiga auktoriserade guide Siv Ling. Resan är speciellt framtagen för Svenska Magasinets nordiska läsekrets.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255