Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

December 2021

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Så var vi då där – igen!

OCH DÅ TÄNKER JAG INTE PÅ det nya muterade Coronaviruset med det konstiga namnet Omicrom, utan faktiskt på att ännu en jul och nyårshelg står inför dörren. 2021 har varit ett händelserikt år på många olika sätt, med livserfarenheter på både plusoch minuskontot.


Det var tusentals flaskor, och jag har smakat dem allesammans, säger smakdesignern Per Hermansson om laboratoriet (Foto: The Absolut Company Pernod ricard)

En supertaster med näsa för succéer

Se på bilden härintill. I laboratoriet tillbringade Per Hermansson omkring 20 år av sitt liv. Uppdraget var att ta fram nya smaker. Och det gick väldigt bra för ”billion dollar nose” som han kallas. Pers näsa har varit med och utvecklat försäljningssuccéer över hela världen.


Svenska Magasinet i Spanien

Supertasterns tips inför jul och nyår

Till nyåret gäller Champagne hela vägen fram till avecen.


Bakom de gamla romerska pelarna syns Boloniastrandens vita sand

Sol, vind, vatten och historiska vingslag

Den gamla romerska ruinstaden Baelo Claudia ligger precis vid kanten av den kända Boloniastranden med vit, finkornig sand. Här producerades garum som både var kosttillskott och smaksättare i det antika romerska köket.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – gängkriminalitet

Det finns de som menar att turismen och blonda svenska kvinnor fick Spanien att öppna upp under Francotiden. Nu talas det mer om hur gängkriminella från Sverige lever rövare på Solkusten.


Svenska Magasinet i Spanien

Stil och etikett samt utökat handelsutbyte

Det spanska kungaparet besökte Sverige under några dagar i november efter inbjudan av det svenska kungaparet Carl XVI Gustaf och Silvia. Det var det första statsbesöket i Sverige på 42 år mellan de båda länderna med målet att stärka de ekonomiska banden och fördjupa samarbetet. 


Det känns skönt att vara tillbaka, säger artisten och musikern Johan Stengård.

Thank you for the music: Världspremiär på Flabbamenco i Nerja

Det skrivs historia i Nerja öster om Málaga 15 januari. Johan Stengård tillsammans med Antonio Guerra bjuder på Flabbamenco på kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja.


Jag är väldigt glad, det är en turnering som jag verkligen ville vinna. Jag älskar Spanien och att vinna ditt lands turnering är något väldigt speciellt så jag är nöjd med sättet jag spelade på, konstaterade en nöjd slutsegrare Carlota Ciganda.

Säsongsfinal i solens sken

Los Naranjos Golf Club stod som värd när säsongsfinalen Andalucía Costa del Sol Open de España spelades sista helgen i november. Tävlingen var fint organiserad och både spelare och publik kunde njuta av en bana i toppklass och av den värmande solen i vackert höstväder.


Svenska Magasinet i Spanien

PG Golfskola: Öka längden på dina utslag

I den här upplagan av golfskolan ska vi prata utslag. Här kommer några grundläggande tips från Peter hur du ökar längden på dina utslag. Rätt eller fel. Lycka till!


Ginger Apple: Luta dig tillbaka och njut. Skål!

Willes decemberdrinkar

Vi på Svenska Magasinet önskar er alla en god jul och gott nytt år. När ni lägger ut nån av drinkarna på era sociala medier så glöm inte att tagga oss!#willesdrinkar2021 eller @svenskamagasinet #svenskamagasinet


Svenska Magasinet i Spanien

Skatt & Juridik: Plusvalía

Skatten, Impuesto sobre Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana, normalt kallad Plusvalia Municipal, är en kommunal värdestegringsskatt som betalas vid överlåtelse (försäljning eller arv/ gåva) av en fast egendom. Tribunal Constitucional, författningsdomstolen, förklarade i dom den 26 oktober 2021 att beräkningsgrunderna för skatten är ogiltiga och författningsvidriga. Detta medförde att skattesituationen hamnade i en limbo och kommunerna kunde därmed inte kräva in någon skatt vid en fastighetsöverlåtelse.


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Bakgrunden till inbördeskriget i Spanien 1936

Vad var den politiska anledningen till det spanska inbördeskriget som sedan ledde till Francos maktövertagande 1936 och hans nästan 40 år vid makten. I detta första avsnitt ger jag bakgrunden och förberedelserna för statskuppen som var anledningen till det hemska kriget. I nästa artikel behandlar jag inbördeskriget och Francos diktatur fram till hans död 1975.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: 2021 – vilket år!

Jag läste häromdagen att årets ord är ”Vaccin”. Det verkar ganska självklart då det är vaccinet som möjliggjort att samhällen kunnat öppna upp och att resor kan företas på ett något mer normalt vis under sommaren och hösten 2021.


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa: Ofta EKO ibland REKO sällan PK

Jenny svärmar kring... Är du ledare eller följare?


Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomi: Vem får och vem får inte bolån?

Att teckna ett bolån är ett långsiktigt åtagande, för såväl banken som för den som köper en bostad. Det är mycket information som måste övervägas och många beslut som måste fattas.


Svenska Magasinet i Spanien

Bambi kåserar: Julens stickprov

Det var i mitten av oktober. Jag var på det berömda ”gubbdagiset”, som minsann är lika mycket ”gumdagis”. Jag fastnade vid allt detta gulliga julpynt, men sa till mig själv tyst; ... jag ska inte köpa något, jag ska inte köpa något!!! Jag har tillräckligt.


Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Hur hittar jag mitt flow?

Väntar du också på att ditt flow skall dyka upp? Det där, då tid och rum försvinner, när du är helt uppslukad av din aktivitet. Vad är flow egentligen och kan jag påverka mitt flow själv.


Svenska Magasinet i Spanien

Svenska Kyrkans julbasar i Fuengirola

SVENSKA KYRKAN i Fuengirola öppnade den 4 december upp sina lokaler för en efterlängtad julbasar. I expressfart satte alla förberedelser igång. Snabbt fick kyrkoherde Anders Roos igång en basarkommitté.


Suzanne Lagerqvist, Jan Eriksson och Christina Jonsson

Närproducerat vid Vinarama

22 lokala bodegor och 110 viner. Det blev tre trevliga dagar på La Térmica i Málaga när provinsstyrelsen under varumärket ”Sabor a Málaga” tillsammans med kontrollmyndigheten Consejo Regulador DO Málaga arrangerade vinmässa.


Svenska Magasinet i Spanien

Glatt möte med SWEA på Gallery Art Club

I SLUTET AV NOVEMBER gästades Gallery Art Club av ett glatt gäng från SWEA. Flera av konstnärerna var på plats och pratade om sin konst och den teknik de använder. Efter rundvandringen bjöd Lars Hedin, kock och konstnär, på en frikostig tapas buffet.


Gruppfotot tog i den lilla byn Chinchón med sitt berömda torg och balkonger

Madridresan 2021

Under fyra dagar besökte vi Madrid, Valle de los Caídos, El Pardo, Aranjuez, Chinchón och Segovia under ledning av den auktoriserade guiden Siv Ling i samarbete med Svenska Magasinet. En ny resa planeras 2022.


Från att tidigare arrangerats i Málagas mässhallar har man nu flyttat till Torremolinos.

Internationell hundutställning i Torremolinos

EFTER TVÅ ÅRS uppehåll var det åter dags för Costa del Sols Kennelklubb att slå upp portarna för sin populära tvådagarsutställning i slutet av november. Flera nordbor fanns på plats för att meritera sina hundar. Merparten hade fina framgångar både i ras- och i finalringarna.


Svenska Magasinet i Spanien

Livsstilsmagasinet home & lifestyle bjöd på mingel

HOME & LIFESTYLE är samarbetspartner till Svenska Magasinet och bjöd kunder och partners på drink och kanapéer på Boho Club. Home & Lifestyle är Solkustens ledande design och livsstils magasin som utkommer varannan månad.


Svenska Magasinet i Spanien

Mysig julmarknad

DET ANORDNAS MÅNGA julmarknader i december och en av de mysigaste måste vara den på Castillo de Monda. Den fina borgen, som är ett hotell med bar och restaurang, erbjuder en verkligt passande miljö för just denna typen av evenemang.


Svenska Magasinet i Spanien

En pärla i Fuengirolas hamn

Bara 4 meter från vattnet i Fuengirolas hamn ligger en riktig pärla. Restaurangen heter yaya och drivs av svenske Kenneth Christensen. Men detta är inte en typisk svensk krog. Detta är en italiensk bodega!


Svenska Magasinet i Spanien

Ny livsstilsbutik

EE butik på Centro Plaza drivs av Emelie Eriksson som bestämde sig för att skapa en livsstilsbutik som har lite av allt. En plats där du kan hitta saker till både dig själv och ditt hem, berättar Emelie. Vi är ett litet företag och vi kommer att ta in olika varumärken ett efter ett när vi växer.


Chefchaouen ligger ca 650 m ö.h.

Upplev Marocko under tre dagar (Uppskjuten)

Upplev tre oförglömliga dagar i Berbernas land med svenska Siv Ling, (auktoriserad guide) som har bott och arbetat i Marocko i många år.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255