Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

November 2021

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Som en blixt från klar himmel

ATT BLI SJUK I SPANIEN har sina positiva sidor när eländet händer. Inte ens som hälsonörd går man säker – när sjukdom slår till så gör den. För egen del går jag på gym minst tre gånger i veckan, motionerar genom promenader med våra hundar flera gånger om dagen, äter nyttigt, dricker mycket måttligt och har aldrig någonsin blossat på en stinkpinne.


I nära sex decennier har Osbornetjuren blickat ut över Fuengirola. Det är en populär utsiktspunkt i Torreblanca i östra delen av Fuengirola.

Spaniens populäraste tjur

Tjuren Osborne blickar ut över Fuengirola. Det har den gjort i nära sex decennier. Totalt finns det 94 tjurar i hela Spanien. Förutom Fuengirola står den kända reklam ikonen även i Casabermeja och Almayate i Málagaprovinsen. Toros de Osborne är en kulturmärkt reklam ikon i Spanien.


Tjurfäktningsarenan ligger mitt i stan. Några hundra meter härifrån ligger bodegan Osborne

El Puerto de Santa María: Skaldjursfrossa i De hundra palatsens stad

Det är inte svårt att trivas i El Puerto de Santa María. Kombinationen vindar, ljus, dofter och smaker gör det till ett av de bästa utflyktsmålen i södra Spanien. Det är även en stad som har sin plats i Spaniens spännande historia.


Det är snyggt och prydligt vid ingången till Osborne

Klassikern Osborne

Överallt i El Puerto de Santa María ser du tjurar som tittar på dig. Befinner du dig vid tjurfäktningsarenan Plaza de Toros de El Puerto har du bara några minuters promenad till den klassiska bodegan Osborne. Med den svarta tjuren som logga.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – ”Spain is different!”

Återigen dyker turistslogan ”Spain is different!” upp som Francos gamle turistminister Manuel Fraga lanserade på 1960-talet. Spanien var inte värre, men det var annorlunda. Ibland tycks tiden stå stilla.


Svenska Magasinet i Spanien

PG Golfskola: Tre viktiga grunder

Oftast kommer misstagen och de dåliga slagen från grunderna i vår golfsving, som grepp, uppställning och riktning. Den här månaden vill jag fokusera på tre viktiga grunder.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Plusvalía skatt - ¡Adios! eller…. ¿Hasta luego?

Den 26 oktober dömde till slut den spanska konstitiutionsdomstolen att Plusvalía-skatten (Plusvalía Municipal eller Impuesto sobre el Incremento del Valor de terrenos de Naturaleza Urbana) ligger i strid med konstitutionen och skatten blev därmed ogiltig. Vad innebär detta och vad är denna skatt som så många gånger missförstås och blandas ihop med andra skatter.


Svenska Magasinet i Spanien

Peter kåserar: I landet där tiden inte räcker till

”Vad gör ni på dagarna därnere?”?Frågan dyker upp med jämna mellanrum hemma i Sverige.?”Ja, vad gör ni själva” brukar mitt svar bli.


Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomi: Varför kan vissa låna 100 procent?

När man lånar till sitt boende eller vill köpa en fastighet i Spanien kan man vanligen låna upp till 70% av värdet så kallat LTV ratio - Loan To Value även om man inte är skriven i Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Skatt & Juridik: Bouppteckning och arvskifte

Grundregeln vid arv för EU-medborgare är att den lag som ska tillämpas på delningen av kvarlåtenskapen efter den avlidne är den lag där denne var bosatt, den s.k. hemvistprincipen.


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa - Ofta EKO ibland REKO sällan PK

Jenny svärmar kring... Är du levande död eller död levande?


Leva och bo i Spanien: Svenska skatteregler när du äger en fritidsbostad i Spanien och fortfarande är skattemässigt bosatt i Sverige

Denna situation är ganska vanlig för svenskarna i Spanien. Man bor i sitt hus på Costa del Sol under delar av året men har inte skrivit ut sig ur Sverige En i Sverige bosatt person som äger en spansk fritidsbostad drabbas av två svenska skatter. Den ena skatten avser uthyrning och den andra avser försäljning. I korthet innebär de svenska reglerna att hyresintäkten tas upp som inkomst och sedan görs bara schablonmässiga avdrag för kostnaderna.


En harmonisk känsla skapas av tidlösa ljushållare i brända toner.

Inredning: Naturnära hösttrender!

Höstens trender inom inredning fokuserar på naturen och naturmaterial. Vi ser att hampa, linne, bomull och trä får ännu mer fokus och ger en känsla av att naturen flyttar in.


Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Tid för återhämtning

Under hösten när kvällarna blir mörkare och svalare och vi även i Spanien tillbringar mer tid inomhus, brukar jag fokusera på återhämtning. Vi får mer tid att fundera på att kanske äta lite bättre och tycker kanske att vi har lite mer tid i köket än när det är ljust ute och man hellre väljer att vistas utomhus.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Några vanliga ögonproblem hos hund

Torra ögon. Eller Keratoconjunctivitis sicca, KCS, beror på nedsatt tårproduktion. Det finns ärftliga varianter och sådana som är orsakade av till exempel infektioner, överkänslighet eller som följd av långvarig behandling med vissa sulfapreparat. Vid KCS blir ögonen torra, röda och irriterade. Hunden blinkar ofta eller kniper med ögonen. En veterinär mäter tårproduktionen och om den är nedsatt eller saknas så sätts tårstimulerande medel (ciklos-porin) och tårersättnings-medel med hyaluronsyra in. Behandlingen blir oftast livslång.


franchisetagare, pratar med gäster.

Fr v Eivor och Jan Bermlid, Britta och Rolf Hansson

Sveriges ambassdör Teppo Tauriainen i samspråk med Málagas borgmästare Francisco de la Torre.

Utställning om Raoul Wallenberg

SVERIGES AMBASSAD tillsammans med Málaga kommun arrangerade i oktober en utställning om den svenska diplomaten Raoul Wallenberg som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget. Utställningen ingår i ett utbildningsprogram med ämnen som mänskliga rättigheter och civilkurage.


Suzanne Lagerqvist, Jan Eriksson och Christina Jonsson

Närproducerat vid Vinarama

22 lokala bodegor och 110 viner. Det blev tre trevliga dagar på La Térmica i Málaga när provinsstyrelsen under varumärket ”Sabor a Málaga” tillsammans med kontrollmyndigheten Consejo Regulador DO Málaga arrangerade vinmässa.


Málagas borgmästare Fransisco de la Torre

Joaquín Sorolla på Thyssen i Málaga

Ljusets mästare Joaquín Sorolla med hav och klippor från Jávea visas vid Thyssenmuseet i Málaga fram till den 16 januari 2022. De 27 konstverken kommer från Museo Sorolla i Madrid och visar i detalj den store mästaren.


Gruppfotot tog i den lilla byn Chinchón med sitt berömda torg och balkonger

Madridresan 2021

Under fyra dagar besökte vi Madrid, Valle de los Caídos, El Pardo, Aranjuez, Chinchón och Segovia under ledning av den auktoriserade guiden Siv Ling i samarbete med Svenska Magasinet. En ny resa planeras 2022.


Svenska Magasinet i Spanien

Positiv stämning på bostadsmässa

DET BLEV FINA BESÖKARSIFFROR när bostadsmässan Köpa Hus Utomlands äntligen kunde köra igång efter 1,5 års uppehåll under pandemin. Över 2.000 entusiastiska besökare kom till Malmömässan helgen 23-24 oktober. Intresset för Spanien seminariet var över all förväntan och många fick tyvärr vända i dörren på lördagens första sittning. EvaLotta och Madeleine hade fullt upp i Spañien Magasinet monter där vi träffade massor av läsare, både gamla och nya. Datum värda att notera inför nästa år 2022, för då blir det bostadsmässa i Stockholm 19-20 februari, Göteborg 5-6 mars och Malmö 2-3 april.


Svenska Magasinet i Spanien

Kultur, vin och vilda tjurar

Den officiella guiden Siv Ling i samarbete med Svenska Magasinet arrangerade under oktober två resor till Ronda, Lebrija (Sevillaprovinsen) och El Puerto de Santa María (Cádiz).


Hur får du ditt Covid-vaccin även om du inte är registrerad i det spanska folkhälsosystemet utan har en privat försäkring?

Som du kanske redan vet är de privata sjukförsäkringsbolagen INTE inblandade i vaccinationsprocessen eftersom detta är en fråga för den? ?spanska regeringen som tillhandahålls av folkhälsovården.


Svenska Magasinet i Spanien

Vithas Xanit får tillgång till robotassisterad kirurgi

“Robotassisterad kirurgi är den senaste tekniken inom minimalinvasiv kirurgi, som förbättrar resultaten, precisionen och säkerheten VID kirurgiska ingrepp", förklarar José Antonio Ródenas, VD för Vithas Xanit International Hospital. Han tillägger att dess mångsidighet tillåter att det används inom många kirurgiska specialiteter.


Svenska Magasinet i Spanien

Köttet är kung hos Tango

Det är alltid mysig stämning på Tango, ganska mörkt med stämningsbelysning, man hör sprakandet från grillen och det doftar nygrillat.


Svenska Magasinet i Spanien

Club del Mar i Fuengirola

En solig, men något kylig, lördag beslöt vi oss för att besöka Fuengirola och ta en promenad på strandpromenaden. Det var mycket folk ute med precis samma tanke. Ganska snart märkte vi att det började bli fullt på många av restaurangerna som vi passerade. Vi började som alla andra, också känna att det var dags för lunch.


Svenska Magasinet i Spanien

Spännande variation på Aloha Grill

Det är få restauranger som har möjlighet och kapacitet att bjuda sina matgäster på en sådan rikt varierad och ytterst inspirerande meny som Aloha Grill.


Vi besöker populära Bodegas David Moreno

Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (30 september till 4 oktober 2022)

För nionde gången återkommer vinresan till Rioja och Ribera del Duero. Vi besöker också det omtalade vindistriktet Cigales samt den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero. Guide på femdagarsresan är Siv Ling).


Vi gör en båttur på Dourofloden till Peso da Requa

Kultur- och vinresa till Galicien och Portugal 16-21 oktober 2022

Efter tidigare succéer med kultur- och vinresan till Galicien och Portugal gör Svenska Magasinet den igen hösten 2022 fem nätter och sex dagar i samarbete med den auktoriserade guiden Siv B. Ling


Chefchaouen ligger ca 650 m ö.h.

Upplev Marocko under tre dagar (15-17 februari 2022)

Upplev tre oförglömliga dagar i Berbernas land med svenska Siv Ling, (auktoriserad guide) som har bott och arbetat i Marocko i många år.


Svenska Magasinet i Spanien

Marocko - legend och verklighet (2-7 mars 2022)

Vi flyger med Royal Air Maroc från Malaga till Casablanca, där vi har buss till Marrakech. I Marrakech stannar vi i 3 nätter innan vi åker till Casablanca via El Jadida vid Atlantkusten. I Casablanca stannar vi i 2 nätter så att vi hinner med en dagsutflykt till den kungliga huvudstaden Rabat.


Vi besöker Bernadottes födelsehem i Pau

Jubileumsresan till Bilbao, Biarritz, Pau, Pamplona och Covarrubias (20 till 25 april 2022)

2015 firade Svenska Magasinet 25 år med en jubileumsresa till Sydfrankrike och Nordspanien under ledning av den auktoriserade guiden Siv Ling. Vi besökte Bilbao, San Sebastian, Biarritz, Pau, Roncesvalles, Pamplona och Burgos. Eftersom resan blev en stor succé och vi har fått många förfrågningar blir det en ny resa 2022 tillsammans med vår erkänt duktiga auktoriserade guide Siv Ling. Resan är speciellt framtagen för Svenska Magasinets nordiska läsekrets.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255