Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Oktober 2021

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Ett spel för galleriet

MED AVKLARAD VACCINERING under sommarmånaderna öppnades portarna på nytt för flygresande. Besök hos familj, vänner och bekanta runt om i Europa blev därmed åter en frestande möjlighet. Med Covidpass och i vissa fall PCR-test, som krav för att besöka vissa länder, var det bara att åka.


Mycket folk som kommer och går. Flygplatsen är ett tillhåll för fick- och bagage tjuvar.

När tjuvarna slår till

Den där semesterresan som man hade sett fram emot så länge. Och så börjar allting så fel. Kanske du har upplevt fick- och bagagestölder? Så hur undgår vi detta? Ett bra sätt är att känna till vilka ”avledande knep” tjuvar använder.


El Mercado central har 30 m hög kupol och erbjuder det mesta av kulinariska läckerheter.

Vandring i Valencia

Med två så färgstarka metropoler som Madrid och Barcelona hamnar den charmfulla staden Valencia ständigt i skymundan. Men trivselkänslan har sannerligen inte svårt att infinna sig med den intensiva närheten till landets erkänt bästa paella och stadens världsberömda apelsiner.


Nya vinprovningar med Kjell Cederlund vid AHN Torremolinos är inplanerade hösten 2021

Föreningslivet gör comeback!

De svenska och skandinaviska föreningarna på Solkusten har upplevt sin tuffaste period någonsin. Aldrig någonsin har aktiviteterna varit så få hos AHN sedan 1968. Andra föreningar eller grupper har varit stängda. Inför vinterhalvåret 2021/2022 förväntas medlemmarna återvända.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – La Isla Bonita

Vulkanutbrottet på La Palma får mig att tänka tillbaka på mitt besök på ön 1989, knappt två år efter att Madonna hade släppt låten ”La Isla Bonita”. En låt med spanska influenser. För Madonna var det en hyllning till skönheten hos latinska människor. För mig är texten en hyllning till La Palma.


Peter Gustafsson Atalaya Golfclub

PG Golfskola: Färre slag runt green

Då jag var proffsspelare på den spanska damtouren tränade jag mycket runt green, här är det viktigt att lägga fokus för en bättre score.


Svenska Magasinet i Spanien

Krävande bana för den kräsne golfaren

I Estepona strax söder om Marbella ligger denna fantastiska golfbana som kräver golfspelare på både koncentration och planering. Svenska Magasinet och Club Costa del Golf åkte dit för att spela en runda på ”flaggskeppet” av Villa Padiernas tre golfbanor; Alferini, Los Flamingos och Tramores. Det är en krävande bana och här berättar vi hur vi fyra upplevde den.


Svenska Magasinet i Spanien

Skatt & Juridik: Beskattning av bosättning

Grundregeln är att skattemyndigheten anser dig vara obegränsat skattskyldig (residente fiscal) i Spanien om du befinner dig i Spanien mer än 183 dagar per kalenderår. Om du har skatterättslig hemvist i Spanien är du skyldig att deklarera alla inkomster och tillgångar du äger, world-wide, i Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Kan vem som helst jobba som och kalla sig mäklare i Spanien?

En vanlig fråga vi får av kunder som vill flytta till Solkusten är hur man kan ”bli” mäklare och jobba inom yrket.


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Svenska skatteregler när du flyttar permanent till Spanien

En vanlig missuppfattning är att en person betraktas såsom skattemässigt utflyttad från Sverige bara genom att bli avregistrerad från folkbokföringen. Så är inte fallet. Inte heller är det tillräckligt att visa att den skattskyldige har en bostad eller ett permanent uppehållstillstånd i ett annat land, till exempel Spanien. Du måste själv bevisa att du skattemässigt faktiskt är bosatt i det nya landet. Dessutom måste du se till att du inte på annat sätt kan sägas ha en fortsatt, väsentlig anknytning till Sverige.


Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomi: Bolån - så här fungerar det i Spanien

Under 2020 köptes nästan 80.000 fastigheter av utlänningar i Spanien - en betydelsefull del av dessa var svenska köpare. Vissa köpare tog bolån i Spanien men de flesta gjorde det inte - majoriteten vet inte ens om att det är möjligt och ännu färre känner till att villkoren kan vara lika bra och oftast bättre än i Sverige.


Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Andas lugnt och njut

Tänk vilken fantastisk anordning vi har i kroppen, våra livsviktiga andetag. Andningen är med oss hela livet och kanske något vi tar för självklart. Men hur fungerar det egentligen och varför kan det vara viktigt att kunna träna sin andningsteknik?


Svenska Magasinet i Spanien

Ramon kåserar: Minnet försvinner men minnena finns kvar - Skratta mera!

På 60-talet bodde och arbetade jag flera år i Malmö. Det var på den tiden då flygbåtarna gick över till ”Havnegade” på mindre än 25 minuter. Färjorna gick lagom fort för att man skulle hinna äta en god middag med billig snaps, innan båten lade till i Köpenhamn. Den rödgula Skåne-flaggan vajade över landskapet och på restaurang Savoy kunde man stöta ihop med Fritiof Nilsson ”Piraten”.


Svenska Magasinet i Spanien

Bihagens bikupa Ofta EKO ibland REKO sällan PK

Jenny svärmar kring... Once you’ve tried black, you´ll never go back!


På besök vid ett av världens främsta vinmuseum, Vivanco i Briones.

Vinresan 2021

Vin- och kulturresa till La Rioja, Ribera del Duero och Cigales under fem dagar med den auktoriserade guiden Siv Ling. Och ni som missade resan. En ny vinresa planeras hösten 2022.


Svensk Fast,  Fredric Thunell gillar läget.

Mäklarkontor med drömläge

SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING öppnade officiellt sitt nya fina kontor i Puerto Banus med en bjudning 30/9. Det är Fredric Thunell och Angelica Svensson med hjälp av Nicolina och Kim som finns på plats här.


Barn och ponny = KÄRLEK!

Höstfest hos ARCH

TILL FÖRMÅN FÖR hästar och åsnor var Svenska Magasinet på plats och samlade in pengar till verksamheten. Följ gärna ARCH på Centro Andalusí de Rescate de Caballos.


Perra, Sonja, Monica och Ingela från Mora fyndade på konstloppis

Höstens första vernissage

GALLERY ART CLUB öppnade höstsäsongen med vernissage den 24/9. En varierad utställning med konstnärer från Spanien, Belgien, Chile och Holland pågår fram till 20/10. Nästa vernissage blir den 22/10. Gallery Art Club drivs i Svenska Magasinets lokaler av konstnärer för konstnärer under ledning av Magga Nancy och Larsa Hedin.


Svenska Magasinet i Spanien

Nyckelservice för ditt boende

Efter en hektisk sommar har vi nu växlat över till höstsäsongen. Och det betyder inte att vi har mindre arbete utan tvärtom, med vår nya nyckelservice får vi dagligen uppdrag om lägenhetspassning, handyman och städning framför allt. Det kommer många utländska bostadsägare ner nu som kanske inte varit här på länge och de märker ofta att här behövs lite extra hjälp. Att ha tillgång till ett team med bred kompetens är guld värt.


Svenska Magasinet i Spanien

Nyhet! Italienska pizzaungnar

De Tropen är den ledande specialisten på utomhus möbler på Solkusten med en jättestor butik och lager direkt vid motorvägen i Torre del Mar. De importerar och distribuerar kvalitetsmöbler för utomhusbruk över hela Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Havsmat till din dörr

I början av 90-talet träffas två kockar, Andreas Stenberg och Kevin Rudin. Tillsammans får de idén om en modern version av de gamla fiskbilarna som besökte byar runt om i Norge på tidigt 1900-tal.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Vad är hotspot?

Fukteksem är vanligast på hundar som har: · tjock päls · fuktig hud (hundar som älskar att bada) · loppangrepp, allergier eller ett bristfälligt immunförsvar


Den romerska akvedukten i Segovia är ett av världens bäst bevarade romerska byggnadsverk.

Succéresan till Madrid återkommer med Aranjuez, Chinchon och Segovia (19 till 22 november 2021)

Upplev Spaniens hjärta och Spaniensvenskarnas huvudstad Madrid med den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet. Den populära Madridresan återkommer hösten 2021 för elfte gången efter att Pradomuseet nyligen fyllde 200 år. Vi besöker det vackra Kungliga slottet Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles. I denna lummiga oas tillbringade spanska kungligheter sommarmånaderna under flera århundraden. Stadens kulturlandskap blev 2001 uppsatt på Unescos världsarvslista. Och så besöker vi mysiga Chinchon med det charmfulla oregelbundna torget med trevåningshusen med träbalkonger som omger Plaza Mayor. På torget är det tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är även känd för sin goda mat och fina likör ”Anis de Chinchon” som framställs här.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255