Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

November 2020

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Snabbtester kan vara lösningen?

”SOLKUSTEN HAR EN STOR POTENTIAL att komma ur krisen starkare. Det var huvudbudskapet i samband med videokonferensen Turism och Covid som dagstidningen Diario SUR arrangerade i början av månaden. Turism spelar en huvudroll i den spanska återhämtningen och att arbetstillfällen skapas.


Carmona

Caminos de Pasión En passionerad resa i hjärtat av Andalusien

Det är inte svårt att förälska sig i Andalusien. Det är en kärlek som består och blir starkare med åren. En passionerad kärlek som beskrivs som evig. Vi har spårat det historisk-konstnärliga arvet, kulturskatter, traditioner, mat, hantverk och naturupplevelser i tio byar i hjärtat av Andalusien.


Fuengirolas slitna gamla kombinerade fiske-och fritidshamn ska utökas och bli en modern dubbel så stor hamn

Kryssningsfartyg välkomnas till Fuengirolas nya fritidshamn

Fuengirolas nya hamnprojekt blir en drivkraft för det lokala näringslivet. Den slitna omoderna kombinerade fritids– och fiskehamnen genomgår en ansiktslyftning värd 91 miljoner euro. Det ska generera pengar och arbetstillfällen.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – obesvarade frågor

Sändningen inleds med ett nyhetsankare i högt tonläge. Filmen från en mobilkamera sveper över en grupp ungdomar som festar loss. På en gata eller bar någonstans i Spanien. Utan distansering och utan munskydd. Sedan följer presentation av nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 senaste dygnet per 100.000 invånare. Och antalet avlidna i sjukdomen covid-19.


Klostret Monasterio de Santa Maria da Vitória eller mera känt som Monasterio de Batalha i provinsen Beira Litoral i Portugal ligger Henrik Sjöfararen begravd. Ett besök här ingår i den resa Svenska Magasinet och Siv Ling arrangerar nästa år.

Ceuta och Henrik sjöfararen

I staden Ceuta på den södra sidan av Gibraltar sund inleddes den europeiska kolonialismen. År 1415 attackerade och intog den unge Prins Henrik av Portugal, med ett stort antal soldater, staden på den marockanska nordkusten. I gryningstimmen för den västerländska kolonisationsepoken var det lilla Portugal som tog ledningen. Ceuta blev Europas första koloni. Detta hände nästan ett sekel före Columbus ikoniska seglats och inledningen av det spanska imperiebyggandet i Amerika.


Svenska Magasinet i Spanien

Svenska Magasinet - 30 år: I detta nummer 1990

”Nu har Du läst första numret av Svenska Magasinet och liksom många, kanske tyckt till! Vi tackar för alla synpunkter och positiva reaktioner på vår ambition att tillgodose behovet av svensk lektyr och information här på kusten”.


Svenska Magasinet i Spanien

Fino! – Om sherry, världens bästa vin

Det är världens bästa vin med en enorm hög lägstanivå och högstanivå. Och jag tycker själv mycket om vinerna från Jerez de la Frontera. Det säger Johan Franco Cereceda som är Sveriges främsta kännare av spanska viner. I över 30 år har han arbetat som vinskribent, vinlärare och föreläsare. 2018 utkom hans lovordade bok Vino! – älskade spanska viner. Och nu är det dags för nästa bok.


Svenska Magasinet i Spanien

Fråga om juridik: Betala skatt i Sverige eller i Spanien?

Vi tänker flytta till Spanien och undrar vad som gäller om man vill skriva ut sig skattemässigt ur Sverige och skriva in sig i Spanien?


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Varför vill mäklaren veta om min kusin är politiskt aktiv?

Det är helt surrealistiskt, men i Spanien är mäklaren skyldig att enligt lag undersöka att en köpande kund inte är en kriminell pengatvättare, terrorist eller dylikt. Det handlar alltså om att förbygga pengatvätt.


Svenska Magasinet i Spanien

Ramon kåserar: Nya grannar!

”Vänner väljer man, grannar får man”, sägs det. Vi fick nya, vecinos som det heter här i Spanien, den gång vi köpte en lägenhet. Inte vänner således, men grannar.


Annabel Keatley, Almuñecar pratar om sin konst.

Svenska Magasinet i Spanien

AHN Torremolinos besökte Enkvists bodega i Gaucín

I SEPTEMBERNUMRET berättade Svenska Magasinet om Rickard Enkvist och Bodegas Cezar i idylliska Gaucín som har hamnat på världens vinkarta. I oktober besökte AHN i Torremolinos vinproducenten och det blev en härlig dag. Även Hiking Andalucia, en dansk resebyrå plus flera privata besök har det varit.


Svenska Magasinet i Spanien

Bästa möjliga sovkomfort

JENSEN CROWN är vår mest exklusiva kontinentalsäng och den tillverkas i sex olika lager för att ge dig bästa möjliga sovkomfort.


Svenska Magasinet i Spanien

Hantering av byggnadslov och aktivitets licenser

När vi ska bosätta oss i en ny fastighet, eller om vi vill starta ett företag i en ny lokal eller kontor, vill man ofta renovera eller anpassa fastigheten efter sina egna behov. För att göra denna typ av ändringar behöver man ansöka om byggtillstånd hos kommunen (Ayuntamiento) där den är belägen. Att hantera sin ansökan på ett bra sätt kan hjälpa till att påskynda processen att flytta in eller starta den ekonomiska verksamhet. Dålig handläggning kan orsaka förseningar, arbetsstopp eller till och med göra det omöjligt att utföra önskade aktiviteter.


FastOut och MiMove leder utvecklingen tillsammans

VR- och drönarföretaget FastOut har slutit ett samarbets- och återförsäljningsavtal med den snabbväxande marknadsplatsen MiMove, som förmedlar bostäder i Medelhavsregionen.


Svenska Magasinet i Spanien

Marbellas största organiska supermarket 

Green Villages första och största organiska eller ekologiska (som vi säger på svenska) butik ligger på Avenida de Prado i Nueva  Andalucia och har ett fantastisk brett utbud med över 5.000 kvalitetsmärkta produkter.


Svenska Magasinet i Spanien

SkandiaMäklarna samlar allt under ett tak

SkandiaMäklarna i Fuengirola flyttade nyligen till ett nytt kontor på Avenida Miramar. Här har SkandiaMäklarna under ledning av Gustav Håkansson och Robin Hage skapat en “One Stop Shop” för fastigheter där de erbjuder en komplett service för både köpare och säljare.


Ett trefaldigt hipp hipp hurra för jubilaren Sven!

Varför pensionera sig vid 75 när man har så kul på jobbet!

Sven F. Källström är ett välbekant namn på Costa del Sol. I år, 2020, firar Sven jubileum. Inte bara ett, utan tre! Sven fyllde 75 år i april. Det blev ingen stor fest. Corona kom emellan. Han kom till Spanien 1985 och firar alltså i år 35 år som fast bosatt i Spanien. I år firar Sven också att det är 10 år sedan han, tillsammans med hustru Gunilla, startade Alamo Costa del Sol Real Estate.


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Vad händer från 2000 till 2011 i spansk politik?

När PSOE och Felipe González vid parlamentsvalen våren 1996 fick lämna regeringsmakten till Partido Popular blev José María Aznar ny premiärminister. Detta var väntat och maktskiftet blev en välkommen förändring i den korrumperade spanska politiken. 1990-talet hade varit de stora skandalernas årtionde och speciellt inom socialistpartiet. Aznar blev den förste högerorienterade politiker som styrde Spanien sedan Franco. Under hans första mandatperiod uträttade han många bra saker för Spanien. Han beslöt bland annat att liberalisera ekonomin med ett program för privatisering, han reformerade arbetsmarknaden och vidtog mått och steg för att öka konkurrensen på vissa marknader, främst inom telekommunikation. Under den tiden uppfyllde också Spanien EU:s kriterier för medlemskap i valutaunionen.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Tre fästingburna sjukdomar du behöver känna till

Även om både fästingar och loppor är vanliga i Spanien finns det en väsentlig skillnad mellan dem. Loppbett är som regel endast obehagliga medan fästingbett kan vara farliga.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255