Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

December 2019

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Och i år blir det en skotsk jul!

DET FINA MED ATT VARA BOSATT HÄR i solen är att man lär känna så många människor från andra kulturer – om man nu är öppen för det, förstås?


Svenska Magasinet i Spanien

Intu Costa del Sol: Miljövård och hållbarhet när Torremolinos får Sydeuropas största nöjesanläggning

En jättesatsning som kommer att bli den största kommersiella nöjesanläggningen eller nöjesresorten i södra Europa. Projektet Intu Costa del Sol blir på 235.000 kvadratmeter, har en budget på 850 miljoner euro. 2023 ska det stå klart och över 30 miljoner besökare väntas.


Svenska Magasinet i Spanien

Vinernas viner och vinernas kung

Det har gått några år sedan Pierre Pérignon öppnade den första champagnebuteljen 1670 i den franska regionen Champagne. Det görs mousserande vin lite varstans i världen men det får bara heta champagne om det kommer från distriktet champagne i Frankrike. Spanien har blivit en storsäljare på mousserande vin eller cava och utvecklingen har varit enorm. Här är några trevliga tips på cava.


Svenska Magasinet i Spanien

Alhambra och Washington Irving

På en högplatå över staden Granada i Andalusien reser sig sagopalatset Alhambra, som ett unikt monument över den moriska kulturen i medeltidens Europa. I fjärran sträcker bergskedjan Sierra Nevada ut sig likt en grandios kuliss bortom palatset. I århundraden har besökare bländats av Alhambras skönhet. Här tillbringade den amerikanske författaren Washington Irving några månader 1829. Hans bok om Alhambra skulle få enorm betydelse för återupptäckten av det förfallna Alhambra.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - flyghubbar

Ett klassiskt spanskt flygbolag såldes i november. Det är också historien om ett av de mest framgångsrika familjeföretagen. IAG köper spanska flygbolaget Air Europa för en miljard euro av Globalia och blir en av de globala jättarna på den latinamerikanska marknaden. Köpet gör Madrid till en flyghubb på samma nivå som fyra andra storflygplatser i Europa.


Konstverket ”Azul y Plata” som har gjorts av fångar vid anstalten i Alhaurín de la Torre. Du hittar det i kvarteret Barrida Blas Infante.

Anders har dokumenterat Esteponas 56 väggmålningar

Under alla år på Solkusten har Estepona varit min största närmaste stad. Jag har besökt den regelbundet, vandrat runt, sett vackra målningar. Så jag bestämde mig för att göra det som jag länge tänkt. En sammanställning över samtliga 56 fasadmålningar i Estepona, berättar Anders Hagner, tills helt nyligen bosatt i San Luis de Sabinillas.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Vad är ett rimligt bud?

En fråga som vi får väldigt ofta är ”Vad är ett rimligt bud?”. Många kunder verkar ha läst i diverse medier - eller blivit informerade om - att i Spanien ska man lägga bud minst 15-20% under utgångspris. Jag kan med säkerhet säga att det tyvärr inte stämmer.


Svenska Magasinet i Spanien

Peter kåserar: Ju mer vi är tillsammans...

Ju mer vi är tillsammans ju gladare vi bli. Det visste redan Ernst Rolf som populariserade den gamla engelska slagdängan ”The more we are together”...


Svenska Magasinet i Spanien

Ryggsmärta: Finns bara i ditt huvud eller ”på riktigt”?

Alla artiklar du läser om ryggsmärta fokuserar på samma sak. Spända muskler och dålig träning. Men stämmer detta och i så fall hur och varför kom smärtan till en början?


Anna Carlsson

Fråga om juridik: Vi tänker hyra ut vår lägenhet. Vad ska vi tänka på?

Vi tänkte hyra ut vår lägenhet för kortare eller längre tid. Vad ska vi tänka på?


Marknadsobservation: Kina sätter spår i Spanien

Relationen mellan Kina och Spanien har senaste åren fördjupats på ett flertal områden.


Pristagare och prisutdelare.

Utmärkelser och årets matguide presenterades

Den 5 december presenterades matguiden "Quién es quién en la gastronomía de Málaga 2020" på Anantara Villa Padierna Palace i Benahavís och samtidigt delades det ut priser och utmärkelser till de som gjort en insats inom gastronomi. Diario SUR ger ut en mycket genomarbetad och omfattande matguide på engelska och spanska för dig som vill ha tips om Solkustens bästa restauranger. (Mingelreporter: Ola Josefsson)


Coral Coraxalia - Vill du sjunga i kör?

Det finns många körer på Costa del Sol och en av dem heter Coraxalia och finns på den östra delen av kusten. Medlemmarna i denna internationella kör kommer från bl a Nerja, Torrox, Velez-Malaga och kören har regelbundna konserter längs hela östkusten och i Granada.


Svenska Magasinet i Spanien

Glöggpartyt

FÖR 17:DE GÅNGEN höll Svenska Magasinet sitt traditionella Glöggparty, denna gång den 30 november. Som vanligt blev det mycket folk och alla ville prova årets hemgjorda glögg. Den var riktigt god och stark! Till glöggen fanns både julgodis och pepparkakor.


Camilla Grahn är relativt ny och spännande på konstnärshimlen.

Konst i solen Två vänner i samma rum

KONSTVERNISSAGE I MARBELLA på anrika Casino de Marbella, en medlemsklubb i Alameda-parken.


Sonja Buermans från banken UCI, StarGroups ägare Christofer Fogelberg och Pascal van der Woude samt  Nadja Wupperman från UCI.

Start Group inviger nytt kontor

FREDAGEN DEN 22 november bjöd Start Group in till invigningen av sitt nya kontor. Det var många kunder, leverantörer, kolleger och vänner som slöt upp för att gratulera. Det bjöds på drinkar och fantastiska tilltugg och alla hade några riktigt trevliga timmar.


Hos Primrose Real Estate  i Sabinillas kan ni hämta Svenska Magasinet.

ADANAS JULBASAR

Esteponas Palacio de Congresos lockar varje år massor av besökare och hundar av alla möjliga raser. Privatpersoner, företag och föreningar ställer upp med sina produkter för att stödja Adana och Svenska Magasinet var självklart på plats, nu för femte året. Fantastisk uppslutning för våra fyrbenta vänner.


Ninni Collán berättade vad Soleyes kan göra för dina ögon och din hälsa.

Sweas populära företagsmässa

VILKEN BRA uppslutning återigen på SWEAs årliga företagsmässa. Hundratals besökare trotsade vädrets makter och tog sig till Andalucia Plaza H10 hotell. SWEAs höstmässa har verkligen vuxit till ett måste för att ses och synas på för svenskar verksamma på Costa del Sol. Atmosfären är alltid hjärtlig med utställare som bjuder på något gott och priser till det fantastiska lotteriet.


Svenska Magasinet i Spanien

Madridresan 2019

NÄRA 40 PERSONER var med på Svenska Magasinets traditionella Madridresa i slutet på november med den auktoriserade guiden Siv Ling. Under fyra dagar hann vi med Valle de los Caídos, El Pardo, det vackra kungliga slottet Aranjuez, Chinchon och Segovia. Det fanns även tid för Pradomuseet och shopping. En ny resa är planerad till november 2020.


Fyra vänninor på utställningen. Alla har de den spanska rasen Perro de Agua Español som gemensamt intresse: Carina Sundberg, Hofors, Susanne Hall, Helsingborg, Katarina Lidal, permanent bosatt i Miralmonte samt Jenny Abrahams, Essex.

INTERNATIONELL HUNDUTSTÄLLNING MED NORDISKA DELTAGARE

VARJE ÅR I SLUTET AV NOVEMBER avhålls en tvådagarsutställning arrangerad av Costa del Sols kennelklubb. Platsen är den enormt fina mässanläggningen Palacio de Congresos i Málaga. Ett populärt evenemang bland uppfödare och hundälskare inte bara från Spanien utan även de nordiska länderna. Vi träffade på några svenskar men även andra nordbor i vimlet. En av huvuddomarna i år var svenske Bo Skalin


Svenska Magasinet i Spanien

Leva och bo i Spanien: Spanien under 1800-talet

I 1700-talets många krig deltog Spanien konsekvent på Frankrikes sida. Detta ändrades radikalt efter franska revolutionen då Spanien istället inledde krig mot Frankrike, vilket i sin tur dock slutade med en fredlig allians mellan länderna. Men på nytt skulle spanjorerna byta sida. Efter mer än två århundranden av isolering från resten av Europa blev Spanien invaderat av fransmännen i början av 1800-talet. När Napoleon tvingade den spanske kungen att abdikera och satte in sin storebror José Bonaparte som kung år 1808, ledde detta till ett nationellt uppvaknande av sällan skådat slag


TM gruppens direktör Angeles Serna och Röda Korsets Francisco Galvañ.

TM Grupo Inmobiliario hjälper till

Efter de svåra översvämningarna på Costa Blanca tidigare i höstas visade TM Grupo Inmobiliario sin solidaritet och gav sitt stöd dels genom en donation på 50.000 € till Röda Korset i Alicante. Den andra åtgärden var att ge tillfällig tillgång till 50 bostäder för personer som miste sina hem på grund av de svåra regn ovädren. 


Svenska Magasinet i Spanien

Vithas Hospital Internacional bygger till

Vithas Hospital Internacional arbetar kontinuerligt på att förbättra sina resurser och sin service. Den pågående utbyggnaden av huvudsjukhuset i Benalmadena går enligt planerna och väntas vara klart i slutet av 2020. Utbyggnaden nästan fördubblar sjukhusets yta och dessutom renoveras delar av den existerande fastigheten.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Gamla hundar och demens

Exempel på beteendeförändringar inkluderar en ”förvirrad” hund som verkar vara desorienterad eller vilse i bekanta omgivningar, hundar som går omkring planlöst och kanske tycks ”glömma bort” att backa ut ur hörn.


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255