Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

November 2019

Annons - Svenska magasinet

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!


Svenska Magasinet i Spanien

Företagsmässa

SVENSKA MAGASINET ARRANGERADE sin första företagsmässa på Calle Quemada den 25 oktober. Ett 15-tal företagare deltog och förhoppningen är att detta skall bli ett ständigt återkommande event och en mötesplats på Costa del Sol. Nästa mässa planeras till mars 2020.


Hälsa: Artros - att leva med en vanlig folksjukdom

Artros eller osteoartrit är den vanligaste ledsjukdomen i värden. Sjukdomen kallades tidigare för ”ledförslitning”, men numera är denna benämning ifrågasatt.


Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Håll din hund i form!

Fetma och övervikt är de vanligaste näringsstörningarna hos hundar i många länder, ett av dem är Spanien, och det har uppskattats att det har ökat 400% under de senaste 25 åren i Storbritannien.


Svenska Magasinet i Spanien

Hej Läsare: Turister väljer fortsatt Spanien!

67.1 MILJONER TURISTER har så här långt besökt Spanien i år. Och som alltid står aldrig turistbranschen stilla, trots att stora aktörer som Thomas Cooks har gått i graven. Flygbolaget Air Europa köpts upp av en av de största spelarna i flygbranschen, IAG. Företaget äger bland annat British Airways, Iberia och Vueling och köper det spanska flygbolaget Air Europa för 1 miljard euro.


Ett ökenlikt landskap, brist på dricksvatten och ingen snö på bergstopparna. Så lyder vissa domedagsprofetior för året 2100.

Kampen om klimatet: Så har klimatet förändrat sig på kusten

Klimatförändringar är ett svårt ämne. Klimataktivister och förnekare är på kollisionskurs med varandra. Att göra avkall på ett modernt bekvämt liv är komplicerat då hela samhällen är uppbyggda på att hjulen måste snurra. På Costa del Sol har klimatet förändrat sig från och till. Nu går förändringen fortare enligt forskare.


Svenska Magasinet i Spanien

Greta – popikon inom klimataktivism på väg till Spanien

Garbo, Greta Garbo, var tidigare den mest omskrivne och populäraste svenska Greta i Spanien. Nu är det Thunberg, Greta Thunberg. 129 miljoner resultat på google.es fick jag den 7 oktober. Greta Garbo gav 8,9 miljoner sökträffar…


Svenska Magasinet i Spanien

Nytt pass? Varför så krångligt för Spaniensvenskar?

Förnyelse och ansökningar av pass är en ständig fråga som det uppstår önskemål kring. Vissa förnyar passet i samband med besök i Sverige (läs artikel nedan). För danskar, finländare och norrmän på Solkusten är det betydligt enklare. De kan besöka sitt konsulat för att få nytt pass. Sveriges service till sina medborgare i utlandet har klara brister.


2010. Terminal 3 står klar och Spaniens kungapar inviger 15 mars.

Grattis Málaga flygplats 100 år

Det har gått 100 år sedan en ingenjör och visionär gjorde verklighet av sina planer med att bygga ett flygfält på gården El Rompedizo. Den 20 oktober var det även 60 år sedan det första chartrade flygplanet med nordiska resenärer från främst Finland och Sverige landade i Málaga.


Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - manipulationer

Det blev en intensiv oktobermånad i Spanien med nyhetshändelser som fick stor uppmärksamhet över hela världen. Det råder en viss brist på kunskap i Spaniens historia både när det gäller Katalonien som Franco kan vi konstatera.


Svenska Magasinet i Spanien

Mäklarspalten: Hur mycket kan det byggas innan det blir kris igen?

En vanlig fråga vi fått sedan byggnationen tog fart igen år 2015 är ”Hur mycket kan det byggas innan det kraschar igen?”


Marknadsobservation: Kan man äga ett svenskt aktiebolag och bo i Spanien utan att det leder till obegränsad skattskyldighet i Sverige?

Kan man äga ett svenskt aktiebolag och bo i Spanien utan att det leder till obegränsad skattskyldighet i Sverige?


Ramon kåserar: Det ambivalenta pensionärslivet

”Det sägs att åldern har vissa hälsomässiga fördelar, exempelvis så spiller man ju ut ganska mycket av den alkohol man annars skulle ha druckit”.


Fråga om juridik: Vad är en ”VPO”?

Vi skulle köpa en fastighet på solkusten och fick höra att den var en s k VPO. Mäklaren kunde inte lämna ett exakt svar när vi bad om mer information, så vi undrar vad detta är för något?


Svenska Magasinet i Spanien

Nordica Sales & Rentals förstärker sitt team

Den mycket välkända fastighetsmäklarbyrån Nordica Sales & Rentals kan sedan i början av november ståta med en ny medarbetare, Kent Schanke. Kent är sedan snart 20 år bosatt på Costa del Sol och hans personliga kontaktnät och oslagbara lokalkännedom är en enorm tillgång för oss, säger Anna-Lena Rosén.


Svenska Magasinet i Spanien

SSHL - en modern internatskola

SSHL har en lång historia och stolt tradition som internatskola. Vi har en lång och gedigen erfarenhet av att erbjuda kvalitativ utbildning, både till utlandssvenska och hemma-svenska elever som söker en trygg och stimulerande skoltid.


Svenska Magasinet i Spanien

Bostadsanalys av Bjurfors - Den svenska kronan

Jämfört med andra europeiska valutor har den svenska kronans värde halverats sedan mitten på 1970-talet. Idag handlas kronan för knappt 11 kronor mot euron, vilket är den svagaste noteringen på ca 10 år.


Leva och bo i Spanien: Habsburgs dynastin och Bourbonerna vid makten 1516 - 1788

Vid Ferdinands död 1516 ärvdes tronen i hans rike Aragonien av dottern Juana. Hennes sinnessjukdom, troligen schizofreni, gjorde att hon inte klarade befattningen som regent. Ferdinand och Isabellas dotterson Carlos I från kungahuset Habsburg i Österrike fick därför sköta regerandet i praktiken. Han var under åren 1516–1556 mer känd som den tysk-romerske kejsaren Karl V, inte att förväxla med Karl den store. Carlos I kom till Spanien som kung 1517 utan att tala spanska och med honom startade Habsburgs dynastin i Spanien.


Svenska Magasinet i Spanien

Hälsa: Muskelkramper - hur du blir av med dem

Du kan få kramp under eller efter ett träningspass, men de kan även uppstå under andra situationer. Men, varför får man kramp, och vad kan man göra för att lindra det?


Svenska Magasinet i Spanien

Specialisthjälp vid flytt utomlands

"Vårt fokus att ge våra kunder en komplett service inom alla områden dvs legalt, administrativt, finansiellt och skattemässigt genom vårt egna team eller via vårt nätverk av samarbetspartners" säger Raquel Perez Vazquez, VD hos Perez Legal Group SL på sin hemsida perezlegalgroup.com.


Svenska Magasinet i Spanien

Glasögonbågar från Hype

Specsavers inleder ett exklusivt samarbete med det brittiska streetwear märket Hype. för att skapa en helt ny trendig glasögon kollektion. Förbered er denna höst på att lära känna denna nya fräcka linje för både glasögon efter recept och solglasögon.


Världsmästaren i minigolf kom på en hedrande tredjeplats.

Marbella open

FÖR EN TID SEDAN anordnades golftävlingen Marbella Open för femte året i rad på svenskbanan Los Naranjos i Nueva Andalucia. Ett dignande prisbord bjöds det på samt kustens absolut största vinlotteri! Göran Molin samt Linus Von Tourtchaninoff bägge boende i Nueva Andalucia bjöd på ett dignande prisbord samt kustens absolut största vinlotteri! Det är fantastiskt roligt att för varje år anordna denna tävling. Uppslutning har varit fantastisk då i fått sätta ca 15 personer på kölista, då endast 72 platser finns. Vi vill passa på att tacka Los Naranjos och våra sponsorer som gör detta möjligt. Nästa år kör vi igen! Vi hann knappt avsluta tävlingen förrän det börjar hagla in anmälningar om nästa års tävling.


Svenska Magasinet i Spanien

Fastighetsbyrån strandstädar

SÅ HÄR SÅG DET UT när kontoren på Costa del Sol (Estepona, Marbella, Fuengirola, Málaga, Torre del Mar, Nerja) samlades för att under ett antal timmar städa bort cigarettfimpar och plast från en strandsträcka i Fuengirola


Grundare dr. Andreas Bengtsson

Öppet hus på Scandclinic

FREDAGEN DEN 8:E NOVEMBER var det 3 veckor sedan Scandclinic öppnade en svensk vårdcentral i Fuengirola, därför var det nu dags för öppet hus! Det var väldigt många som passade på att titta in, se lokalerna och hälsa på personalen. Grundaren dr. Andreas Bengtsson hälsade alla välkomna och berättade kort om hur det fungerar på kliniken. Detta är deras andra klinik, den första ligger på Costa Blanca. Konceptet är enkelt, det är Drop-In i första hand, men tidsbeställning går också bra! Text och foto: Erixon Consulting


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255